Закон і Бізнес


Публічність на вибір


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
4249

З 1 січня 2018 року можуть бути змінені критерії публічності акціонерних товариств, обсяг розкриття інформації та порядок емісії цінних паперів. Друге читання відповідного проекту в порядку денному парламенту на листопад.


Ідеться про законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів)» (№5592-д). Його прийняття в цілому підтримав Національний банк (в першому читанні документ прийнято 20 червня 2017 р.).

Зокрема, пропонується змінити критерії публічності АТ, способи та обсяг розкриття ними інформації, порядок емісії цінних паперів. Передбачено строк для приведення діяльності компаній у відповідність до нових вимог.

Також вилучається вимога для банків бути виключно публічним АТ. Публічним мають бути компанії, які справді потребують та мають намір залучати капітал на відкритому ринку, вважають у НБУ.

Крім того, документ гармонізує банківське та акціонерне законодавство, усуває суперечності. Реформування корпоративного управління банків передбачатиме, зокрема, посилення ролі наглядової ради, збільшення квоти незалежних директорів та посилення вимог до них.