Закон і Бізнес


Двійка за криптоодиницю


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
4357

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку наполягає на доопрацюванні поданих до Верховної Ради законопроектів щодо криптовалют. Не конкретно й надто жорстко.


Регулятор уважає, що проекти законів «Про обіг криптовалюти в Україні» (№7183) та «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні» (№7183-1) не можуть бути прийняті в поточній редакції та мають бути направлені на доопрацювання.

НКЦПФР висловила свої зауваження, що мають бути враховані розробниками. Зокрема, на думку комісії, невиправданим є використання в законодавстві терміну «криптовалюта». Бо за своєю суттю це поняття є результатом фінансового інжинірингу та не «валютою». Тому доцільніше вживати термін  «криптоодиниця».

Крім того, правовий статус «криптовалют» у розвинених країнах відрізняється, та зазвичай, вони розглядаються як фінансовий інструмент, інвестиційний актив, рідше товар. Тому й в українському законодавстві треба надати терміну відповідне визначення.

Також в комісії вважають недоцільним запропоноване надто жорстке регулювання. Натомість треба визначити основні принципи, що сприятимуть «легалізації» регулятором конкретної криптоодиниці, виходячи з її специфіки.