Закон і Бізнес


У тихій гавані


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
4982

Королева Великої Британії інвестувала близько 10 млн фунтів стерлінгів у компанії, зареєстровані на офшорних територіях. Серед обнародуваних паперів і листування юристів Порошенка про відкриття офшорної компанії.


Королева Великої Британії Єлизавета II інвестувала близько 10 млн фунтів стерлінгів у компанії, зареєстровані на офшорних територіях, що на Кайманових і Бермудських островах. Такі дані обнародував Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів.

Кошти були отримані як рента з герцогства Ланкастерського. Так називаються розкидані по всій країні особисті володіння британських монархів, пише Euronews.

Лідер опозиції Джеремі Корбін дав зрозуміти, що королеві було б непогано вибачитися за такі інвестиції. «Будь-кому, хто виводить гроші в офшори, щоб уникнути оподаткування в Британії, — а це має бути доведено слідством, — потрібно зробити дві речі: по-перше, вибачитися за це, а по-друге, визнати те, якої шкоди це завдає нашому суспільству», — заявив він.

Менеджмент герцогства Ланкастерського, який приймає рішення про інвестування особистих доходів королеви, заявив, що всі вкладення в офшорах були зроблені законно та пройшли аудиторську перевірку.

Серед «райських паперів», як охрестили новий виток офшорного скандалу, є й листування юристів Петра Порошенка про відкриття офшорної компанії влітку 2014 року. За даними німецького видання Suddeutsche Zeitung і OCCRP, представники глави Української держави хотіли зареєструвати офшорну компанію, яка б керувала його фірмою в Люксембурзі.

Усього ж у новому офшорному скандалі згадується близько 120 політиків, бізнесменів і навіть спортсменів. У розпорядження журналістів потрапили більше ніж 10 млн документів. Переважно це листування юридичної фірми Appleby, яка консультувала охочих приховати свої доходи від оподаткування на райських островах.