Закон і Бізнес


Освіта для всіх


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
4502

Дітям має бути гарантоване право на навчання в комунальних закладах освіти як державною, так і мовою відповідної національної меншини. Така законодавча ініціатива зареєстрована у Верховній Раді.


Як зазначає автор проекту «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» (№7259) нардеп Валерій Писаренко, його ініціатива покликана виконати резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи стосовно забезпечення прав корінних народів, національних меншин України на навчання рідною мовою. В ній висловлена стурбованість щодо скорочення прав національних меншин у зв’язку з ухваленням нової редакції закону «Про освіту».

Тож проектом пропонується закріпити рівні права як для корінних народів, так і національних меншин України, на однакові умови навчання рідною мовою.

Крім того, особи, які розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1.09.2018, зможуть і надалі здобувати таку освіту відповідно до правил, що існували до набрання чинності новим законом про освіту — аж до 1.09.2030, тобто до закінчення навчання. Для них кількість навчальних предметів, що вивчаються українською мовою, збільшуватиметься поступово.