Закон і Бізнес


Страх щодо кваліфоцінювання – невиправданий, переконує Щотка


07.11.2017 14:42
9754

Як запевнив секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка, процедура кваліфікаційного оцінювання суддів – безболісна. Однак можуть бути й виключення.


Під час Хмельницького судового форуму 6 листопада відбулася розмова суддів з представниками органів судової влади у форматі «Запитання-відповідь», передає кореспондент «ЗіБ». Так, у С.Щотки поцікавилися, які наслідки будуть для судді, який спочатку виявив бажання взяти участь у кваліфоцінюванні, процедура щодо нього розпочалася, а потім він передумав підтверджувати здатність здійснювати правосуддя, бо вирішив піти у відставку.

За словами С.Щотки, у Конституції записано, якщо суддя відмовляється від проходження оцінювання, це є підставою для його звільнення. Тому ВККС, уже коли безпосередньо стикнеться з таким випадком, вирішуватиме: чи є відкликання заяви про проходження кваліфоцінювання відмовою від нього. «Але раджу з цим не жартувати і заздалегідь обдумати: йти у відставку чи на кваліфоцінювання», – порекомендував С.Щотка.

Водночас секретар кваліфпалати зазначив, що нині в суддівській спільноті є невиправданий страх щодо оцінювання. Він порадив не боятися цієї процедури.

За його словами, під час тестування у рамках проведення кваліфоцінювання перевіряється обізнаність суддів з вимогами законодавства. «Хіба суддя не знає норм матеріального та процесуального права? Тим паче, що питання тестів ми не утаємничуємо», – заспокоїв С.Щотка.

Ще один етап оцінювання – виконання практичного завдання (написання судового рішення у модельній справі).

«Якщо суддя пише хоча б одне рішення в тиждень, у нього не буде проблем з цим етапом. Проблеми можуть бути в тих суддів, які самі не пишуть рішення, а за них це роблять помічники», –застеріг секретар кваліфпалати.

Крім того, на переконання С.Щотки, не варто боятися й перевірки на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики, якщо суддя дотримувався правил суддівської етики та не давав підстав сумніватися в його доброчесності.

Хмельницький судовий форум – 9 регіональний форум, який провела Асоціація розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Асоціації правників України. Захід відбувся в межах реалізації грантового проекту «Підтримка розвитку суддівського самоврядування» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Закон і Бізнес