Закон і Бізнес


Як усунути Президента?


№43 (1341) 11.11—17.11.2017
4908

Народні депутати не полишають надію закріпити на законодавчому рівні процедуру оголошення імпічменту главі держави. Адже через її відсутність Президент може відчувати себе у безпеці, якими б не були розклади у парламенті.


Основний текст проекту закону «Про Президента України та порядок припинення його повноважень» (№7248) фактично узагальнює положення Конституції та інших законів щодо обсягу функцій глави держави та деяких процедурних моментів. Однак є і цікавинки.

Так, наприклад, встановлюється заборона на утворення Президентом чи його Адміністрацією будь-яких підприємств, установ чи організацій. Тож у разі його прийняття Державне управління справами передадуть Кабміну, а оздоровчі заклади, включаючи «Феофанію», — профільному міністерству.

Власне процедура імпічменту викладена як зміни до Регламенту ВР. Вона розпочинається зі створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, до якої будуть делеговані фракціями та групами виключно нардепи з юридичною освітою.

Парламент затверджує склад комісії, її керівництво та спецпрокурора, який наглядатиме за законністю роботи ТСК. Останній, а також інші члени комісії, наділяються повноваження, передбаченими Кримінальним процесуальним кодексом для прокурорів та слідчих.

Підсумком роботи ТСК стане свого роду обвинувальний акт, який має бути затверджений 300 голосами і переданий до Конституційного та Верховного судів. І вже після отримання їхніх висновків підтриманий 338 нардепами.

Втім, як свідчить історія, такий тривалий процес, навіть якщо і стане законом, навряд чи буде задіяний. Куди простіше усунути главу держави прийняттям звичайної постанови.