Закон і Бізнес


Кадрове «провалля»

Володарів мантій не вистачає у 80% місцевих загальних судів Черкащини, а одна установа навіть зупинила діяльність


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
7168

Третина служителів Феміди, які працюють у місцевих загальних судах Черкаської області, не розглядають справи у зв’язку із закінченням 5-річного строку повноважень. При цьому 27% посад — вакантні.


Суддя є, а справи не розглядаються

«Складна кадрова ситуація, яка виникла в судовій системі Черкаської області, створює загрозу для забезпечення якісного правосуддя», — таке повідомлення недавно з’явилося на сайті Апеляційного суду Черкаської області.

Як виявилося, взагалі не здійснюється розподіл справ у Драбівському районному суді Черкаської області. За штатним розписом у ньому має працювати 3 служителі Феміди. Втім, нині 2 крісла вільні. В суді є лише один законник — Олександр Чепурний, але в березні поточного року в нього закінчився 5-річний строк повноважень.

Певний час (до 29 вересня 2017-го) справи розглядав Володимир Задорожній, проте він звільнився у відставку. «Канцелярія Драбівського районного суду здійснює прийом та реєстрацію заяв, позовних заяв громадян та юридичних осіб, матеріалів і клопотань поліції, матеріалів кримінальних проваджень, направлених прокуратурою. Однак розподілити справу конкретному судді за допомогою автоматизованої системи документообігу суду неможливо у зв’язку з відсутністю суддів», — ідеться на сайті Драбівського райсуду.

Цивільні та адміністративні справи зберігатимуться в канцелярії до призначення володарів мантій або до вирішення питання відрядження суддів з інших установ. Кримінальні провадження, клопотання слідчих органів направляються до Апеляційного суду Черкаської області для вирішення питання щодо їх розгляду в інших храмах Феміди регіону.

Прикметно, що відповідно до показників роботи Драбівського райсуду за І півріччя 2017 р. у середньому в провадженні одного законника перебувало 820 справ, а розглянуто — 642.

Впасти легко, вибратися важко

Не краща ситуація і в судах, де справи розглядає по одному законнику: в Шполянському (за штатом — 3 судді), Кам’янському (3) та Корсунь-Шевченківському (3) райсудах Черкаської області. Це означає: якщо суддя іде на лікарняний чи у відпустку — здійснювати правосуддя в цих установах буде нікому. По два служителі Феміди — в Чигиринському (за штатом — 3), Катеринопільському (3), Лисянському (4), Христинівському (3) районних установах та в Канівському (6), Смілянському (12) міськрайсудах.

Таким чином, з 23 місцевих загальних судів регіону лише 5 повноцінно забезпечені кадрами: Городищенський, Жашківський, Маньківський, Тальнівський районні суди, а також Ватутінський міський суд. Загалом у 23 установах налічується 139 штатних посад, з яких 101 зайнята. При цьому 27 служителів Феміди справи не розглядають, оскільки в них закінчився 5-річний строк повноважень.

«Тому в області склалася ситуація, коли неможливо здійснювати на належному рівні судочинство, а також невідкладно, в передбачених законом випадках вирішувати клопотання щодо проведення слідчих дій на стадії досудового розслідування», — б’є на сполох Апеляційний суд Черкаської області.

Установа направляє кримінальні провадження із судів, в яких не здійснюється правосуддя, до найбільш наближених інституцій. При цьому процес визначення підсудності вимагає додаткового часу, через що строки розгляду справ збільшуються. До того ж громадяни змушені діставатися на засідання до судів інших районів, які часто розташовані за десятки кілометрів від населеного пункту, де вони проживають.

«З метою забезпечення доступу до правосуддя та дотримання розумних строків при розгляді справ (проваджень) за 9 місяців поточного року подано клопотань про направлення кримінальних проваджень з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції (ст.34 КПК) щодо 559 апеляційних скарг і матеріалів», — прокоментувала для «ЗіБ» суддя-спікер Апеляційного суду Черкаської області Оксана Карпенко.

Таке вкрай складне становище створює загрозу для забезпечення ефективного, справедливого та якісного правосуддя, а також порушує права громадян на судовий захист. У кадрове провалля легко впасти, але вибратися з нього не так просто: для цього потрібно докласти великих зусиль та витратити чимало часу. Якщо кількість володарів мантій в установах катастрофічно зменшуватиметься, а події, на думку багатьох експертів, розвиватимуться саме за таким сценарієм, то із цього провалля викарабкатися зможуть не всі.

З таблицею «Суди Черкащини, в яких справи розглядає найменша кількість суддів» можна ознайомитись на нашому сайті.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Оксана КАРПЕНКО,
суддя-спікер Апеляційного суду Черкаської області:

— Проблема кадрового забезпечення судів набуває загрозливих масштабів та суттєво впливає на ефективність судового розгляду та навантаження на суддів. Так, в Апеляційному суді Черкаської області штатна чисельність — 35 суддів, фактично працюють 22. З них 21 суддя здійснює судочинство, один — перебуває на військовій службі на умовах контракту. З часу прийняття нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів» у нас звільнилося 15 законників, які подали заяви про відставку. Впродовж 2017 року з тих же причин звільнилося 2 особи. Незважаючи на те що судді працюють в меншій кількості, ніж визначено штатною чисельністю, судочинство в апеляційному суді здійснюється на належному рівні та в передбачені законодавством строки.