Закон і Бізнес


Відбірковий дистрактор

Чому ВККС може помилитись у визначенні найкращих із протестованих кандидатів на суддівські крісла


Від того, чи обере ВККС при визначенні результатів тестування «скарбничку» з правильною відповіддю, залежить доля багатьох претендентів на мантії.

№42 (1340) 04.11—10.11.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
11164

Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила, що після складення тестів з української мови та права лише 700 претендентів на мантії продовжать участь у доборі. Однак з визначенням саме такої кількості у кваліфоргану можуть виникнути проблеми.


Більшість одразу відсіяти

Після 4-річного затишшя ВККС запустила процедуру четвертого добору кандидатів на посади суддів місцевих установ. Документи для участі в змаганнях подали 5338 правників, а допущені були 4935: 4525 з них повинні пройти процедуру добору від «А» до «Я», а 410 — вступлять «у гру» на стадії проведення кваліфікаційного іспиту.

Перший етап — відбірковий екзамен, який проводиться у формі анонімного тестування з метою перевірки рівня загальних теоретичних знань претендента у сфері права, володіння державною мовою, особистих морально-психологічних якостей.

На призначений на 31 жовтня екзамен з мови та права з’явилося 4128 осіб з допущених 4935. За кілька хвилин до початку іспиту секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка під час брифінгу приголомшив журналістів новиною: тільки приблизно 17% присутніх на тестуванні правників продовжуватимуть боротьбу за мантії.

«Щоб виконати державне замовлення, а це — 600 осіб, ми розуміємо, що нам не потрібно піддавати додатковим випробуванням надзвичайно велику кількість осіб з-поміж тих, хто бере участь у відбірковому іспиті. Тому комісія прийняла рішення: переможцями будуть визнані 700 осіб, які наберуть найвищий бал», — повідомив С.Щотка.

При цьому, за його словами, обов’язково буде дотримана вимога закону: успішно пройде тестування той, хто набере 75% і більше максимально можливого бала: для іспиту з мови це — 30 балів і вище, з права — 75 і вище.

«Чому ми говоримо про це саме зараз, ще до того, як будемо знати результати і персоніфікуємо кандидатів? Щоб ніхто не звинувачував комісію в тому, що вона штучно підіграє комусь із кандидатів», — зауважив секретар кваліфпалати.

Крім того, він пояснив, чому комісія зупинилася саме на числі 700. «Ці 700 осіб мають пройти ще 4 етапи: моральне-психологічне тестування, спеціальну перевірку, під час яких може відсіятися певна кількість осіб, спеціальну підготовку. З практики знаємо, що не всі приходять на навчання, хтось із різних причин відсіюється. Ще буде кваліфікаційний іспит. І там будуть втрати. За нашими підрахунками, із 700 осіб залишиться кількість, наближена до 600», — спрогнозував С.Щотка.

Проте, на думку експертів, «кваліфікаційники» пропустили один важливий момент, через який важко буде обрати саме 700 переможців. Та про все — за порядком.

Зміна правил

Під час проведення трьох попередніх доборів тодішні члени ВККС ніколи наперед не загадували, скільки правників успішно пройдуть тестування. Спочатку вони, враховуючи кількість вакансій у судах, визначали прохідний бал. Наприклад, у першому доборі на тестові запитання відповідали 3380 осіб і тільки 896 з них були допущені до складення кваліфіспиту (на той час кількість вільних крісел — 686). Під час другого добору з 3471 претендента, які тестувалися, до екзамену дійшло 1378 (724 вакансії). І нарешті третій добір: тестування проходили 2348 кандидатів, складали кваліфіспит — 643 (650 вільних посад).

Однак цього разу правила змінилися. Адже Порядок складення відбіркового іспиту та методика оцінювання його результатів, затверджений ВККС, передбачає встановлення прохідного бар’єра. «За результатами складення анонімного тестування для перевірки рівня загальних теоретичних знань у сфері права та анонімного тестування для перевірки рівня володіння державною мовою комісія визначає прохідний бал з урахуванням прогнозованої кількості вакантних посад», — зазначається в документі.

Крім того, в порядку передбачено: підсумки іспиту підбиваються на основі рейтингу його учасників за сукупністю оцінок тестувань (максимальний бал за відбірковий екзамен — 140). Якщо кандидати займатимуть однакову позицію, то перевага віддається тому, хто набрав більшу кількість балів за тест з права, а за однакової кількості таких балів — претенденту, який має 3-річний і більше стаж роботи на посаді помічника володаря мантії.

«За однакових результатів в учасників, які мають 3-річний і більше стаж роботи на посаді помічника судді, перевага віддається особі, яка має більший стаж роботи на відповідній посаді. Якщо учасники не мають 3-річного стажу роботи на посаді помічника судді, перевага віддається учаснику, який має більший стаж професійної діяльності у сфері права», — пояснюється в порядку.

Відповідь (не)правильна?

Припустімо, ВККС, як і планує, обере 700 переможців. Орієнтуючись на кількість балів, яку отримав семисотий кандидат, визначить, що саме така оцінка є прохідною. Як же бути, коли виявиться, що сімсот перший претендент теж набрав прохідний бал. До списку тих, хто продовжуватиме боротьбу, «кваліфікаційники» його включити вже не зможуть, адже позиції №701 там немає.

Дехто з експертів вважає, що проблем із цим не повинно виникнути. Обираючи 700 кандидатів, комісія дотримається всіх визначених нею правил: якщо семисоту позицію в рейтингу займатиме кілька десятків (чи навіть сотень) осіб, «кваліфікаційники» дадуть шанс одягнути мантію тому, хто або краще склав тест з права, або має більший стаж на посаді помічника служителя Феміди чи у галузі права загалом.

Хоча, можливо, зробити вибір буде складно. Наприклад, за результатами тесту з мови (на час написання матеріалу бали за іспит з права ще не були оприлюднені) претендент, який займає сходинку №700, набрав 37 балів. Таку ж кількість балів отримали ще 80 осіб, які займають вищі позиції, та 264, які опинилися на нижчих сходинках. Очевидно, обрати серед них найбільш гідних кандидатів — справа не з легких.

На думку інших фахівців, якщо сімсот перший кандидат набере таку ж кількість балів, як семисотий, і комісія визначить прохідним результат останнього, то «переможений» має право далі брати участь у доборі. Адже ні в порядку, ні в законі «Про судоустрій і статус суддів» не йдеться про те, що після тестування ВККС повинна визначити кількість тих, хто продовжуватиме боротьбу. В обох актах згадується тільки про встановлення прохідного бала. Тому, припускають експерти, фактично всі претенденти, які його набрали, мають допускатися до наступного етапу добору.

Тож невдовзі дізнаємося: заздалегідь визначивши кількість переможців, ВККС обрала в першому тесті правильну відповідь чи спокусилася на вміло кимось підібраний дистрактор?