Закон і Бізнес


Ні очільника, ні регламента


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
5241

Спеціальне пленарне засідання 2 листопада, на якому планувалося обрати нового Голову Конституційного Суду, так і не відбулося. Не затверджений дотепер і новий регламент КС.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі Суду, дату наступного засідання буде визначено пізніше. Наразі виконувати обов’язки Голови КС продовжує Віктор Кривенко.

Це вже не перша спроба суддів КС визначитися з новим керівником. Однак, наразі на вул. Жилянській працює лише 13 суддів. За чинним регламентом КС необхідно, аби щонайменше 10 з них підтримали певну кандидатуру.

Враховуючи, що у березні 2014 року КС поповнився одразу 4-ма суддями від парламенту, а у 2016-му — двома креатурами Президента, можна припустити, що «новачки» не хочуть обирати «старожилів». Скоріш за все, вони чекають, коли будуть призначені ще 4 представники від провладних органів (по 2 від глави держави та ВР), аби мати гарантовану більшість.

Нагадаємо, що посада очільника КС стала вакантною у червні цього року, коли закінчився строк повноважень судді Юрія Бауліна.

До речі, так само тривалий час судді КС не можуть узгодити і новий регламент. На цьому тижні проект документу знову не набрав необхідної кількості голосів. За наявних вакансій це майже неможливо, оскільки регламент повинні схвалити не менше 12 суддів КС.