Закон і Бізнес


Як відшкодувати збитки при ДТП?


02.11.2017 13:00
Ігор Діденко, партнер ЮК Профіт-Консул
227454

Напевно кожен з нас мріє володіти власним автомобілем, адже пересуватися з комфортом і тоді, коли зручно тобі, а не підлаштовуватися під графік громадського транспорту, набагато зручніше. Однак автомобіль це не тільки засіб пересування, але й джерело підвищеної небезпеки. І чим більше стає кількість автомобілів, тим більша ймовірність дорожньо-транспортної пригоди (далі - ДТП). Відповідно при ДТП виникає збиток, нанесений діями однієї зі сторін. І якщо з порядком дій, пов'язаних з оформленням ДТП все зрозуміло, то з питанням відшкодування шкоди при ДТП ситуація не така проста. Для відшкодування збитку необхідно вжити ряд дій і врахувати різні нюанси.


Законодавством України передбачено обов'язкову наявність у всіх власників транспортних засобів поліса страхування цивільно-правової відповідальності. По суті ці поліси й будуть гарантією того, що Ви зможете отримати як мінімум часткову компенсацію збитку при ДТП.

І так, перше, що потрібно зробити обом сторонам після ДТП це повідомити свої страхові компанії про страховий випадок. Винуватцю ДТП це дозволить уникнути необхідності самостійно відшкодовувати збиток потерпілій стороні, а потерпіла сторона після повідомлення своєї страхової для отримання страхової виплати, повинна звернутися із заявою в страхову компанію винуватця. На даному етапі дуже важливо для винуватця не пропустити терміни повідомлення своєї страхової компанії, інакше відшкодовувати збиток буде сам винуватець ДТП, а не його страхова.

Після подачі потерпілим заяви в страхову компанію винуватця, представник такої страхової повинен провести огляд транспортного засобу і оцінити розмір збитку, який підлягає відшкодуванню. Його розмір можна оскаржити, шляхом проведення потерпілим самостійної оцінки збитку, звернувшись в офіційні СТО або оціночні організації.

Якщо ж розмір завданих збитків, перевищує ліміт страхової виплати (для  збитків завданих майну ліміт - 50 000 грн., якщо ж є шкода здоров'ю та життю - 100 000 грн. на одного потерпілого), то у потерпілого може звернутися до суду з позовом про стягнення різниці між реальним збитком та сумою страхової виплати безпосередньо з винуватця ДТП.

Однак позови про стягнення такої різниці це не єдині позови, які пов'язані з ДТП. Чималу частину звернень до суду становлять позови про стягнення з страхової компанії страхової виплати або ж про стягнення суми збитку, який потерпілий оцінив самостійно. Окремою категорією йдуть справи, в яких крім цивільної відповідальності є ще й кримінальна відповідальність для винуватця ДТП.

Питання відшкодування збитків при ДТП також залежить і від того, який шлях оформлення ДТП Ви обрали: викликаючи поліцію або ж пішли шляхом оформлення за процедурою «Європротоколу». Остання дуже вигідна в плані економії часу, а також дозволяє уникнути адміністративної відповідальності для водіїв. Мінус її в тому, що для «Європротоколу» необхідно дотримати ряд факторів, в першу чергу відсутність шкоди здоров'ю і життю, а також винуватець не повинен бути в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Тобто далеко не кожне ДТП можна оформити по «Європротоколу». Крім цього «Європротокол» обмежує і максимальну суму збитку, який може бути відшкодований.

Важливим також стоїть питання відшкодування шкоди, коли винуватець ДТП має іноземну реєстрацію транспортного засобу. Тут дуже важливо, щоб у нього була так звана «Зелена карта». Це багато в чому полегшить процедуру відшкодування збитку, хоч в даному випадку вся процедура займе набагато більше часу, ніж відшкодування збитку при ДТП, коли обидва учасники ДТП мають українську реєстрацію автомобіля.

Ще один момент це ДТП, коли винуватець невідомий або коли у нього немає поліса страхування цивільно-правової відповідальності. У таких випадку необхідно звертатися в Моторно-транспортне бюро України (далі - МТСБУ). Ця організація бере на себе зобов'язання по виплаті страхових виплат у визначені законодавством випадках. Однак і МТСБУ далеко не завжди зможе допомогти Вам у питанні відшкодування збитку при ДТП. Так, наприклад, якщо винуватець ДТП невідомий, і збиток нанесений тільки майну, то розраховувати на страхову виплату не варто.

Резюмуючи все вищевикладене, можна прийти до висновку, що питання відшкодування збитку при ДТП досить складне і тривале. І без допомоги фахівця в цих питаннях, отримати відшкодування збитку іноді неможливо в принципі, або ж сам процес відшкодування затягнеться на довгі роки.