Закон і Бізнес


Форма має значення


№42 (1340) 04.11—10.11.2017
7500

Пропонується в законі прописати вимоги до форми, змісту та істотних умов договорів емфітевзису та суперфіцію, а також порядок та процедуру їх реєстрації. Бо чинний Цивільний кодекс містить прогалини.


Про це йдеться в проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання емфітевзису та суперфіцію» (№7236).

Зокрема, пропонується термін «землекористувач» замінити на слова «емфітевта» та «суперфіціарій». Передбачено закріпити законодавчо право останніх вимагати зменшення плати за договором про емфітевзис та суперфіцій у разі, якщо стан земельної ділянки, переданої в користування, погіршився не з їх вини, визначити, що емфітевзис та суперфіцій не припиняється зі зміною власника земельної ділянки, щодо якої його встановлено.

Також передбачено прописати форму договору емфітевзису та суперфіцію,  його зміст та істотні умови, порядок та процедуру його реєстрації. Удосконалюється перелік підстав припинення згаданих договорів, зокрема в разі використання земельної ділянки не за цільовим призначенням тощо.

Автори проекту вважають, що чинні норми Цивільного кодексу не можуть остаточно надати відповіді на всі питання, які виникають у процесі застосування емфітевзису та суперфіцію.