Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 41 (1339). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 41 (1339)

27.10.2017 13:14
4187

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 41 (1339). 28 жовтня - 3 листопада 2017 року.


Нині на порядку денному реформаторів — укрупнення храмів Феміди. Державна судова адміністрація вже розробила нову орієнтовну судову карту, однак її бачили лише «обрані». Чого чекати володарям мантій від об’єднання інституцій? Про це журналіст «ЗіБ» поцікавився в голови Ради суддів, судді Верховного Суду України Валентини Сімоненко.

В Україні сьогодні відбувається реформа корпоративного права. Прийнято закони про корпоративні договори, squeeze-out та sell-out. Очікується ухвалення закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. Незабаром набуде чинності новий Господарський процесуальний кодекс, а правові позиції, в тому числі щодо корпоративних спорів, формуватиме новий Верховний Суд. Про основні зміни та очікування бізнесу «ЗіБ» поговорив з радником АО «Юридична фірма «ARIO» Кирилом Юхном.

Розгляд у КС питання щодо примату конвенції та рішень ЄСПЛ може завершитися несподіваними висновками. Як свідчать дослідження, останнім часом стало модним згадувати в судових рішеннях прецеденти Європейського суду з прав людини, причому не завжди доречно. А іноді навіть з ігноруванням норм національного законодавства. На таку практику нарешті звернув увагу уповноважений Верховної Ради з прав людини й адресував до Конституційного Суду подання з двома наріжними питаннями. Деталі – у статті «Джерело нам не указ!».

Перший етап конкурсу до Верховного Суду завершений. Однак і досі низка питань потребує вирішення. Що робити, якщо Вища рада правосуддя не пропустить когось з конкурсантів? Чи потрібно звільнятися претендентам-суддям з посад, аби бути призначеними до ВС? Чи повинні вони складати присягу? Хто, коли і як формуватиме апарат Суду? Відповіді на ці запитання шукайте у матеріалі «ВС: легітимність під питанням».

Укрупнення судів стане черговим стресом для судової системи. І хвилюватися потрібно не тільки через масштабні зміни, які планується внести до судової карти, а й через те, що над подальшою кар’єрою суддів нависне дамоклів меч. Докладно – у статті «Перетасовані на карті».

Судді попросили законотворців вилучити статтю про фіктивне підприємництво. Проблеми фіктивності суб’єкта господарювання в спорах про донарахування грошових зобов’язань щодо податку на додану вартість сьогодні турбують не лише бізнес, а й суддівську спільноту. Адже позиція Верховного Суду України із цього питання змінювалася. Водночас володарі мантій мають керуватись і правовими позиціями Європейського суду з прав людини. Про це – у матеріалі «Сутність — над формою».

Безпека в судах залишається катастрофічною, але протидіяти цьому ніхто не поспішає. Активісти продовжують «виховувати» суддів, учити, як застосовувати законодавство. Тепер від них постраждав Святошинський районний суд м.Києва. Коли буде покладено край безпринципній позиції щодо безпеки в судах, - читайте у статті «Перерва на погром».

Втручання в діяльність судових органів шляхом кримінального переслідування не припиняється. Незважаючи на всі вжиті заходи, на володарів мантій продовжують тиснути. Самотужки судді не можуть розв’язати проблему неналежного захисту та охорони, тому вирішили звернутися до очільника Уряду та глави держави. Подробиці – у статті «Уберегти від тиску».

Не секрет, що більшість претендентів на мантії віддають перевагу посадам у судах, розташованих в обласних центрах. Під час конкурсів на зайняття вакансій траплялося, що ніхто не виявляв бажання працювати в установах у віддалених районах. Як спонукати кандидатів відмовитися від очікування кращих вакансій та йти розглядати справи в так званих непопулярних судах? Про шість способів, як заповнити вакансії в невеликих місцевих судах районного рівня, можна дізнатися з матеріалу «Непопулярна географія».

Навіть якщо водій дозволив собі хильнути зайвого перед тим, як сісти за кермо, недбалість поліцейських при складанні протоколу, відсутність у правоохоронців засобів перевірки на вміст алкоголю, небажання залучати свідків та інші порушення можуть унеможливити притягнення його до відповідальності.  Докладно про цю проблему – у статті «Санкція за чарку».

Законопроект «Про валюту», розроблений НБУ, декларує принцип «дозволено все, що не заборонено законом». Однак передбачає право регулятора визначати правила підзаконними актами. Отже, говорити про послаблення зарано. Про зміни на валютному ринку читайте в матеріалі «Дерегуляція по-українськи».

«Чи є у вас план?». Вже понад 2 роки триває активне розроблення містобудівної документації, наявність якої вимагається для передачі земельних ділянок для містобудівних потреб. За цей час інвестори, замовники й розробники зіткнулися з низкою проблем як правового, так і організаційно-технічного характеру.

Закон і Бізнес