Закон і Бізнес


Арбітраж за новими правилами


№41 (1339) 28.10—03.11.2017
4645

Комітет з альтернативних вирішень спорів Асоціації правників України провів засідання, присвячене обговоренню нового регламенту Міжнародного комерційного арбітражу при Торгово-промисловій палаті України.


Автори нової редакції регламенту зауважили, що вона розроблена з урахуванням світових тенденцій в арбітражі та реформи процесуального законодавства, із збереженням власного виняткового досвіду вирішення спорів.

На відміну від інших арбітражних інститутів, МКАС не потребуватиме введення інституту надзвичайного арбітра, оскільки відповідно до п. 5 Положення МКАС при ТППУ та ст. 25 нового регламенту голова МКАС прийматиме клопотання будь-якої сторони про застосування забезпечувальних заходів. Таке клопотання подаватиметься без додаткової плати.

Новий регламент містить розділ «Забезпечувальні заходи», у якому визначені умови та підстави для їх вжиття; закріплено принцип співрозмірності забезпечувальних заходів та позовних вимог; передбачена можливість зміни та скасування забезпечувальних заходів тощо.