Закон і Бізнес


Не тому навчать


№41 (1339) 28.10—03.11.2017
5957

Вища рада правосуддя повинна самостійно визначати, який курс навчання має пройти законник, якого тимчасово відсторонили від посади та направили на навчання.


Як пояснює автор проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» (№7230), наразі існує колізія щодо визначення органу, який має визначати зміст курсу з підвищення кваліфікації для суддів, які притягаються до дисциплінарної відповідальності.

Так, ВРП на підставі рішення дисциплінарної палати про застосування стягнення може відсторонити особу від здійснення правосуддя та направити на навчання до Національної школи суддів. При цьому, відповідний курс підвищення кваліфікації має визначатися органом, що здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів.

Хоча після проведення реформи у 2016 році єдиним таким органом, стала ВРП, на практиці дане питання вирішується Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Крім того, у положеннях закону про ВРП не передбачено таких повноважень Ради. А регламент ВРП  не може усувати прогалин законодавства.

Відтак, пропонується у ст.3 закону про ВРП визначити, що Рада затверджує строк, на який застосовується відсторонення, та курс підвищення кваліфікації, який повинен пройти суддя.