Закон і Бізнес


Броунівський «округ»


№40 (1338) 21.10—27.10.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
13158

Кількість місцевих загальних судів скоротиться. Проте менше стане тільки юридичних осіб. Кількість будівель, в яких вершитиметься правосуддя, залишиться таким, як нині. З’явиться центральний суд та його філії. На чому ж удасться зекономити в разі реалізації задумів реформаторів?


Недавно представники судової влади обговорювали питання укрупнення своїх установ. Міжнародні експерти розповіли їм, як процес оптимізації системи відбувався в їхніх країнах. У свою чергу заступник голови Державної судової адміністрації Ольга Булка повідала, яке майбутнє чекає вітчизняну Феміду.

Реформатори поставили собі за мету створити своєрідну окружну мережу. За словами О.Булки, сьогодні працює 585 місцевих загальних судів. Після укрупнення інституцій їх кількість скоротиться у 2 з гаком рази. Раніше експерти прогнозували, що в такий спосіб удасться зекономити значні кошти. Тепер аналітики сумніваються, чи дійсно гра варта свічок. Бо, як з’ясувалося, поменшає не самих будівель судів, а юридичних осіб. Тобто ліквідується тільки назва, а храм Феміди залишиться на своєму місці, змінивши вивіску.

Як розповіла О.Булка, модельна кількість законників у одному суді — 12. Нині 2/3 місцевих загальних судів — це інституції, в яких працює до 10 служителів Феміди. У так званих малоскладових судах завжди виникали проблеми, наприклад з тим, аби розглядати справу колегіально — трьома суддями. Тому після об’єднання під одним дахом кількох установ такі складнощі зостануться в минулому.

Проте, як уважають експерти, для розв’язання згаданої проблеми простіше було б унести відповідні зміни до закону, а не перекроювати мережу судів. Адже тепер володарям мантій з центрального суду доведеться їздити розглядати справи у філії. На це потрібні кошти. Крім того, наголошують фахівці, може погіршитися доступ громадян до правосуддя, яким, імовірно, теж доведеться намотувати кілометри, мандруючи від одного приміщення суду до іншого.

Та найбільша небезпека криється в тому, що укрупнити суди можуть нашвидкуруч, не провівши необхідних розрахунків, не оцінивши ризиків. Реформатори кваплять ДСАУ, бо в новорічну ніч повноваження Президента утворювати, реорганізовувати та ліквідовувати суди перейде до Верховної Ради. Але така поспішність у створенні окружних судів буде схожа на броунівський рух, що призведе до хаосу в системі.