Закон і Бізнес


Столиця не для всіх

ВККС позбавила володарку мантії шансу розглянути свою першу справу в Києві


№40 (1338) 21.10—27.10.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
10698

До 5 столичних храмів Феміди приїдуть на півроку 6 володарів мантій з різних регіонів. Іншим 5 судам пощастило менше: вони залишилися без відряджених, хоча охочих тимчасово попрацювати в столиці було немало. Не зможе розглянути свою першу справу саме в Києві й суддя з Донеччини.


Попит на Печерськ

Як писав «ЗіБ», в усіх 10 райсудах було виявлене надмірне навантаження і Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила пошук 58 служителів Феміди, які погодилися б тимчасово перевестися до цих установ. Нагадаємо, що найбільшу потребу в додаткових робочих руках відчувають Оболонський (не вистачає 10 володарів мантій) та Святошинський (9) районні суди м.Києва, найменшу — Подільський районний суд (2).

На засіданні, яке відбулося 19 вересня, згоду «кваліфікаційників» на відкомандирування отримала тільки одна служителька Феміди — до Голосіївського районного суду м.Києва. Розгляд питання щодо відрядження до решти установ був відкладений.

Майже через місяць, 13 жовтня, ВККС знову роздавала «відрядні посвідчення». Прикметно, що найменш популярними виявилися 3 інституції: Деснянський (на 7 вакансій — 2 охочих), Подільський (на 2 вільні посади — 2 кандидати) та Святошинський районні суди м.Києва (на 9 крісел — 3 охочих).

Як і прогнозували експерти, найбільший попит мали Печерський (10 претендентів на 7 вакансій) та Шевченківський (9 осіб на 6 місць) райсуди столиці. Втім, пощастило тільки останньому: з усіх, хто виявив намір 6 місяців потрудитися в установі, «відрядне посвідчення» отримала Вікторія Світлицька із Жовтневого районного суду м.Запоріжжя. До речі, на сайті установи зазначено, що служителька Феміди займає посаду заступника голови суду.

Що стосується Печерського райсуду, то жоден з претендентів не отримав від ВККС благословення на відрядження. Охочі були з різних куточків України: Харківської, Сумської, Донецької, Житомирської, Одеської та Дніпропетровської областей. Крім того, було ще двоє претендентів з Київщини: Ірина Дубановська з Білоцерківського міськрайонного суду Київської області та Вадим Бутенко з Фастівського міськрайонного суду того ж регіону.

В обох законників закінчився 5-річний термін повноважень. Тому, за інформацією Державної судової адміністрації, зараз відрядження цих осіб до Печерського райсуду не збільшить навантаження на колег в установах, в яких вони працюють. Утім, якщо І.Дубановська та В.Бутенко будуть призначені, то ситуація кардинально зміниться: вони отримають у провадження певну кількість справ. Якщо ВККС дасть згоду на переведення цих служителів Феміди, в їхніх колег з міськрайсудів зросте навантаження. Тому «кваліфікаційники» вирішили не ризикувати.

До речі, на запитання членів ВККС: «Чому обрали для відрядження саме один із «найскладніших судів столиці»? — кандидати відповідали по-різному. Одні сподівалися, що до Печерського райсуду буде невеликий конкурс. Інші ж зізнавалися, що хочуть більшого навантаження.

Комісія відмовила

Ніхто не буде відкомандирований і до Святошинського райсуду, якому чи не найбільше потрібні додаткові володарі мантій. Один з кандидатів — Дмитро Шмигельський з Краснодонського міськрайонного суду Луганської області — у липні вже отримав від ВККС рекомендацію щодо відрядження до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

Однак, дізнавшись, що вільні крісла є в столичних судах, він відкликав уже внесене до Вищої ради правосуддя подання. Д.Шмигельський пояснив, що живе в Ірпені і, якщо буде відряджений до Святошинського райсуду, «держава не сплачуватиме компенсації за оренду житла».

«То, може, почекати, коли в суді в Ірпені відкриється вакансія? Буде ще ближче», — запропонував «кваліфікаційник» Павло Луцюк.

Найбільша кількість відрядників приїде допомогти представникам Дніпровського районного суду м.Києва: Віра Шевченко з Гребінківського районного суду Полтавської області та Лілія Карабак з Шевченківського районного суду м.Запоріжжя.

По одному відкомандированому чекають Оболонський та Солом’янський райсуди. До речі, на вільну посаду до останнього претендувала Ганна Сергієнко з Шахтарського міськрайонного суду Донецької області. Як з’ясувалося, указ про її призначення з’явився у січні 2014-го, а в липні Шахтарський міськрайсуд припинив роботу. Присягу Г.Сергієнко склала тільки у березні 2015 року. Тож жодної справи вона так і не розглянула.

Члени ВККС поцікавилися, чому володарка мантії не обрала для відрядження суди з меншим навантаженням — не в столиці, а в регіонах. «Я впораюся. У мене є досвід роботи в органах держвлади. Я кандидат юридичних наук. Свого часу працювала на двох посадах одночасно. Швидко вчуся», — переконувала Г.Сергієнко. Втім, такі аргументи не переконали комісію і вона не дала шансу служительці Феміди ухвалити своє перше рішення в Солом’янському райсуді м.Києва.

З таблицею «Результати розгляду Вищою кваліфікаційною комісією суддів питання про відрядження служителів Феміди до столичних судів» можна ознайомитись на нашому сайті.