Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 40 (1338). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 40 (1338)

20.10.2017 15:20
3055

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 40 (1338). 23 - 27 жовтня 2017 року.


Державна судова адміністрація подала Раді суддів для затвердження проект положення про помічника володаря мантії. «Самоврядники» знайшли в документі чимало небезпечних норм. Дехто навіть зауважив, що положення розроблене в «стилі ДСАУ», тому його потрібно переписати в дусі РСУ. Чи могла ДСАУ узалежнити помічників суддів від керівника апарату та асистента голови установи дізнаєтеся в матеріалі "В автократичному стилі".

Адвокатська спільнота обурена тим, що проект профільного закону був направлений на експертизу до Ради Європи без погодження з органами адвокатського самоврядування. Коли Національна асоціація адвокатів України звернулась до РЄ з проханням надати проект для ознайомлення, там відмовили, пославшись на неможливість такого кроку без попереднього погодження з розробниками документа — Радою з питань судової реформи. Про те, що намагаються приховати реформатори, чому вони не хочуть залучати до обговорення адвокатів, як очистити професійні лави та які законодавчі зміни сьогодні на часі, розповів голова Ради адвокатів Закарпатської області, голова Закарпатського відділення Спілки адвокатів України Олексій Фазекош.

Кількість місцевих загальних судів скоротиться. Проте менше стане тільки юридичних осіб. Кількість будівель, в яких вершитиметься правосуддя, залишиться таким, як нині. З’явиться центральний суд та його філії. На чому ж удасться зекономити в разі реалізації задумів реформаторів читайте у статті "Броунівський "округ".

До 5 столичних храмів Феміди приїдуть на півроку 6 володарів мантій з різних регіонів. Іншим 5 судам пощастило менше: вони залишилися без відряджених, хоча охочих тимчасово попрацювати в столиці було немало. Не зможе розглянути свою першу справу саме в Києві й суддя з Донеччини. Подробиці у публікації " Столиця не для всіх".

Обшук починається зненацька й від його проведення не рятують ані наліпки, що інформують про адвокатську таємницю, ні мантії. Як захистити свої права, вберегти інформацію, яка не стосується провадження, в рамках якого проводиться слідча дія, а головне — вернути тимчасово вилучені речі? Відповідь на це питання - в матеріалі " Коли вони прийдуть…".

Завжди залишалося загадкою, хто планує балотуватися до Ради суддів. Тільки безпосередньо на з’їзді суддів ставали відомі прізвища претендентів. Але, як вважають деякі служителі Феміди, так не повинно бути. Представники ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування» розробили положення, яким передбачено висунення кандидатів до складу РСУ в два етапи. Детальніше про цю ідею «ЗіБ» розповів суддя-спікер Тернопільського окружного адміністративного суду, член правління АРССУ Андрій Жук.

Законодавча заборона відзначати працюючих суддів державними та будь-якими іншими нагородами є дискримінаційною. Тож Асоціація слідчих суддів пропонує внести відповідні зміни до профільного закону. Першим кроком стало звернення до колег задля отримання пропозицій та зауважень щодо ініціативи. Подробиці - у статті "Дискримінація у визнанні".

Під час проведення антитерористичної операції на сході країни постає дуже гостра проблема захисту прав та інтересів господарюючих суб’єктів, діяльність яких ведеться в регіоні, який функціонує в умовах особливого правового режиму, або пов’язана з таким регіоном. Вона посилюється тим фактором, що саме на територіях Донецької та Луганської областей сконцентрована значна кількість промислових та аграрних підприємств. Детальніше - у публікації "Незабезпечена рівність у зоні АТО".

Нині реформатори продукують багато ідей, мета яких — змінити судову систему. Але не завжди на практиці вдається реалізувати їх без «побічних ефектів». Саме через них багато служителів Феміди, в яких закінчився 5-річний термін повноважень, не можуть розглядати справи, дехто йде з професії. Про кадрові проблеми, можливі наслідки оптимізації судової системи та про роль очільника храму Феміди в житті колективу «ЗіБ» поспілкувався з головою Апеляційного суду Чернігівської області Садігом Тагієвим.

Лунають заклики, що мало не основною ознакою якісних судових послуг має нарешті стати стала судова практика. А завдяки цьому — і передбачуваність рішень. Про те як цього досягти на практиці та які проблеми існують на цьому шляху читайте в матеріалі "Дороговкази для всіх".

У новому Господарському процесуальному кодексі змінюються правила забезпечення позову та вводиться зустрічне забезпечення. Судді проаналізували відповідні положення та виявили спірні моменти. Чим забезпечення позову спростить або ускладнить роботу суддів дізнаєтеся з публікації "Запобіжний механізм від зловживань".

Удосконалення законодавства про авторське право повинне поставити цю галузь на європейські рейки. Підготовлено відповідний проект закону. Та чи буде досягнуто поставленої мети в разі його прийняття? Відповідь на це питання у статті "Творчий процес".