Закон і Бізнес


Формальний президент


№40 (1338) 21.10—27.10.2017
4555

Повторна відмова президента затвердити висунутого прем’єром кандидата на посаду міністра — це порушення конституції. Для виконання цієї функції може бути призначений тимчасово виконуючий обов’язки глави держави.


Як наголошується в рішенні Конституційного суду країни, за перестановки в Кабінеті міністрів останній же й відповідає, причому кадрові рішення ухвалює самостійно. Затвердження ж президентом кандидата на посаду міністра — лише «формальність». При цьому повторна відмова гаранта затвердити висунутого керівником уряду кандидата — грубе порушення основного закону, повідомляє Newsmaker.md.

«Те, що президента обрав народ, не означає, що його потрібно перетворювати на агресора стосовно парламенту», — мовиться в рішенні КС Молдови.

Судді дійшли висновку, що перша особа держави повинна бути «арбітром, нейтральною силою, не пов’язаною ні з якими партіями». На думку КС, це підтверджує й оцінка Венеціанської комісії, яка раніше висловилася проти розширення повноважень президента республіки.

Такий вердикт було прийнято у відповідь на звернення прем’єра про тлумачення змісту ч.6 ст.98 конституції, згідно з якою «в разі потреби кадрових перестановок або вакансії посад в уряді президент за пропозицією прем’єр-міністра звільняє з посади та призначає окремих членів уряду».

Проте глава держави двічі відмовився призначити на посаду міністра оборони запропонованого правлячою коаліцією кандидата. Це й спонукало голову КМ звернутися по допомогу до КС.