Закон і Бізнес


Руйнувати – не будувати


№40 (1338) 21.10—27.10.2017
60100

За псування майна пропонують ввести адміністративну відповідальність. А також посилити кримінальну за умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах.


Це передбачено проектом закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо охорони майна від псування або знищення)» (№7200). Документом пропонується ввести нову ст. 513 в Кодекс про адміністративні правопорушення та внести зміни до ст. 194 Кримінального кодексу.

Змінами до КУпАП передбачено встановити адмінвідповідальність за умисне знищення або пошкодження державного і комунального майна. Санкція передбачатиме штраф від 10 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, громадські роботи на термін від 40 до 60 годин або виправні роботи на строк до двох місяців.

Також законодавець пропонує посилити кримінальну відповідальність за умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах. Так, розмір штрафу збільшується: від 50 до 500 н.м.д.г. (зараз - 50 м.н.д.г.).

Автор скаржиться на збільшення злочинності, та незахищеність майна. І зазначає, що «навіть психологи стверджують, що вигляд зруйнованих предметів викликає у громадян потребу в подальшому руйнуванні».