Закон і Бізнес


Щодо IP justice є три ключові питання, - адвокат


17.10.2017 16:16
3982

Юридична спільнота продовжує обговорювати створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Наразі законодавець забезпечив нормативний процес формування установи. А фахівці звертають увагу на загрози щодо ефективності роботи суду.


Деякі з них для видання «Закон і Бізнес» прокоментувала адвокат, керуючий партнер патентно-юридичної компанії IPStyle Марія Ортинська.

На її подгляд, говорячи про IP justice, важливо відповісти на три ключові питання: що?, хто?, як?

«Що, - мається на увазі, які справи буде розглядати суд. Україна вирішила піти по шляху максимально широкого переліку справ. Так, у більшості країн, в яких передбачений IP-суд, він розглядає спори лише що стосується промислової власності (торговельних марок, промислових зразків, винаходів, корисних моделей)», - зазначила експерт.

Також М.Ортинська вважає, що важливим питанням є те, хто буде розглядати ці справи. Передбачається, що розгляд буде колегіальний у складі трьох суддів. Всього суд буде налічувати 21 суддю.

На думку юриста те, що апеляційний розгляд буде здійснюватись тими ж суддями, є недоліком. Це є третім питанням «як». «Такі можливі проблеми можуть бути усунуті положеннями про функціонування суду, або окремим законом про нього. Наприклад, передбачити постійну ротацію суддів, заборону розглядати ті самі справи двічі, або за участю однієї і тієї ж сторони частіше за якийсь період», - пропонує М. Ортинська.

Докланіше – у найближчому номері газети.

Закон і Бізнес