Закон і Бізнес


18 на одну посаду в КС


№39 (1337) 14.10—20.10.2017
МАРИНА БОЙКО
7046

Рада суддів перевірила відповідність 19 осіб, які виявили намір обійняти посаду в Конституційному Суді, вимогам, установленим законодавством. Одного претендента «самоврядники» відсіяли.


Місяць тому РСУ оголосила про початок конкурсу для добору кандидатів на посади в КС. З 8 вересня до 7 жовтня до ради надходили документи від претендентів на вишневі мантії. Знайшлося 19 охочих позмагатися за одне вакантне місце.

Нагадаємо: суддею КС може бути громадянин України, який володіє державною мовою, на день призначення досяг 40 років, має вищу юридичну освіту та стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше 15 років, високі моральні якості, є правником із визнаним рівнем компетентності.

РСУ встановила: 18 із 19 осіб відповідають зазначеним вимогам. З усіх юристів лише працівник Збройних сил Леонід Попенко подав не всі документи. Тому не братиме участі в конкурсі. Серед кандидатів: 7 володарів мантій з місцевих судів (один у відставці), 5 — з апеляційних (один у відставці), 2 — з вищих спеціалізованих та один — з Верховного Суду України.

«Самоврядники» оприлюднять на своєму сайті автобіографії та мотиваційні листи 18 претендентів. Щодо них проведуть спеціальну перевірку в порядку, передбаченому законом «Про запобігання корупції». Потім на кожного чекає співбесіда. На зустріч із представниками органу суддівського самоврядування кандидати можуть принести документи, які б підтверджували їхній «визнаний рівень компетентності». Наприклад, публікації в різних виданнях.

Крім того, члени ради звернули увагу на те, що суддею КС не може бути призначена особа, яка є членом або обіймає посаду в політичній партії, іншій організації; обрана на виборну посаду в органі державної влади чи місцевого самоврядування, має представницький мандат; бере участь в організації або фінансуванні політичної агітації чи іншої політичної діяльності.

Поки що немає даних, чи замішаний хтось із претендентів у політичних справах. А от що стосується виборних посад, то думки «самоврядників» із цього приводу розділились. Одні вважають, що посада голови суду (серед кандидатів — 3 очільники храмів Феміди) не є виборною. Інші із цим не погоджуються. Тому питання, чи може керманич установи стати суддею КС, залишається відкритим.