Закон і Бізнес


Розкута Феміда

Голови судів побороли безпідставні страхи та позбулися комунікативних комплексів


На семінарі керівники судів опановували ази комунікативної діяльності під час виконання представницьких функцій.

№39 (1337) 14.10—20.10.2017
Наталя СОВВА, прес-секретар Апеляційного суду Хмельницької області
7143
7143

У ставленні деяких очільників судів до значення й ролі займаних ними адміністративних посад намітилися зміни. Раніше керманичам були притаманні такі риси, як непублічність і закритість, вони оберталися в тісному світі окремо взятого суду. Нині ці люди дивляться на все геть інакше.


Уявлення змінилося

Сьогодні голови установ третьої гілки влади розуміють: суддівська незалежність є наріжним каменем професії, а зайняття адмінпосади зобов’язує до публічності, постійного спілкування із суспільством. Тому потрібно робити суд більш відкритим, демократичним, комфортним для людини, постійно розширювати географічні межі сприйняття світу та розуміти переваги прогресу.

У передових судах Одеси, Вінниці, Львова, Івано-Франківська, а в поточному році особливо активно — в Апеляційному суді Хмельницької області проводяться форуми, конференції, тренінги, зустрічі, дні відкритих дверей, флешмоби й низка інших подій. Років із 5 тому важко було б навіть уявити, що такі заходи відбуватимуться в судах. У цьому є й заслуга іноземних партнерів України: проекту USAID «Нове правосуддя» та українсько-канадського проекту «Підтримка судової реформи в Україні».

Недавно в Кам’янці-Подільському відбувся інтерактивний семінар для голів судів першої інстанції Хмельниччини «Комунікативна діяльність голови суду при виконанні представницьких функцій», в якому взяли участь представники суддівського корпусу та Національного інституту суддів Канади. Ця подія з ніг на голову перевернула уявлення керманичів невеликих судів області про те, якою насправді має бути їх представницька діяльність.

З далекої Канади до Апеляційного суду Хмельницької області завітав голова Верховного суду провінції Британська Колумбія Роберт Бауман та директор групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Бренда Каппер. Незважаючи на поважний вік та втому від перельоту, вони були присутніми на кількох судових засіданнях у цивільних і кримінальних справах, здійснили екскурсію установою. І понад годину спілкувалися з головою АСХО та суддями.

Таке відбувалося вперше в історії. Як виявилося, тисячі кілометрів і різні правові традиції країн (романо-германська в Україні та англосаксонська в Канаді) зовсім не позначилися на тих базових цінностях, які сповідують судді як Канади, так і України. За словами Р.Баумана, суддя завжди залишається суддею, в якій країні він би не працював.

Через 2 год. після зустрічі в стінах апеляційного суду гості з Канади вже любувалися древніми пам’ятками Кам’янця-Подільського, де наступного дня мав відбутися згаданий семінар.

Мозковий штурм та антикризові методики

Якщо в Канаді публічність і відкритість голови суду є продуктом демократії, то в Україні — радше захистом від огульних звинувачень, роботою на запобігання соціальним і політичним конфліктам, тиску на суд. Усе ж побороти пострадянські традиції управління, добровільно вийти із зони так званого комфорту, коли абсолютне мовчання голови суду та його колег перед пресою вважалося золотом, робота суду була схована за сімома мурами, а судді в очах населення мали вигляд снобів з караючим мечем у руках, і досі під силу тільки окремим очільникам.

Так, за словами керівника комітету з питань комунікації (в тому числі ЗМІ) Ради суддів Олександра Сасевича, ніхто раніше не вчив голів судів, як правильно виконувати представницькі функції, особливо під час кризових ситуацій, як реагувати на підвищений інтерес медіа, опановувати себе під об’єктивами телекамер. Міра відповідальності керівника суду в такі хвилини є надзвичайно великою, і володіти подібними навиками при сучасних викликах — вже не просто мистецтво, а нагальна необхідність.

Лекції О.Сасевича під час семінару в Кам’янці-Подільському разом із насиченими практичними тренінгами для суддів у групах викликали чимало емоцій, активність і зворотний зв’язок учасників. Під час моделювання ситуацій проведення брифінгу голови суду в кризових умовах отримували шквал дошкульних запитань від журналістів, ролі яких виконували інші учасники семінару.

Враження та результати

«Зараз проходить судова реформа. Одночасно з бажанням змінити судову систему на краще в Україні хочуть зробити суд більш відкритим. На жаль, у суспільстві сформований шаблон, за яким люди здебільшого мають необ’єктивний погляд і не завжди обґрунтовані думки щодо діяльності суду.  Тому мета семінару — допомогти нам правильно висвітлювати свою роботу — гадаю, не менш важлива, ніж сама реформа. Адже довіра людей є дуже важливим компонентом, тому що суди і судді задля того й працюють, аби захистити цих людей», — зауважив голова Красилівського районного суду Хмельницької області Руслан Вознюк.

Цікаво, що семінар у місті над Смотричем удало поєднав як методики Національної школи суддів, так і Національного суддівського інституту Канади. Від одного освітнього проекту до іншого, які пропонує ця держава Україні, вони стають прогресивнішими.

«Попередній проект «Суддівська освіта для економічного розвитку» був дуже важливим та успішним для обох сторін, адже значно покращив якість підготовки українських суддів. Ми цим дуже пишаємося. Нинішній проект «Підтримка судової реформи» якраз базується на канадській навчальній методиці, яка тут, в Україні, вже стала своєю на різних навчальних курсах, на які тепер може спиратися НШС. Ті реформи, які відбуваються в судовій сфері України, дуже глибокі й фундаментальні. Якраз цей проект спрямований на те, щоб їх усебічно підтримати», — наголосила Б.Каппер.

Чи не найбільше голів судів Хмельниччини вразила розповідь Р.Баумана про представницькі функції та комунікацію очільника суду в Канаді. Адже вона базувалася на його багаторічному досвіді лектора, мала вкраплення тонкого англійського гумору та водночас демонструвала ораторські здібності.

«Канада — не настільки далека країна від нас, тому що там чимало людей з українським корінням. Ми пов’язані з ними і духом, і генетично. Я дуже щаслива, що можу поспілкуватися саме з канадськими фахівцями нашої галузі. Інтерактивні навчання з їх участю — це надзвичайно позитивний та якісний з огляду на практичне застосування досвід», — поділилася враженнями голова Теофіпольського районного суду Хмельницької області Галина Бурлак.

Саме тут, на семінарі, під час командних поєдинків вона вперше в житті, на диво присутнім, виявила в собі неабиякі комунікативні здібності. Хоча ще донедавна до питання відкритості судів ставилася досить упереджено.

«Наше історичне місто не тільки гарно приймає учасників подібних профільних заходів, адже має чудово обладнані для цього приміщення. До всього цього в нас ще й магдебурзьке право було запроваджене раніше, ніж у Києві чи Львові. Ми пишаємося тим, що суддівська спільнота приєднується до нас, а ми — до них. Та цього зовсім не було б, якби такого спілкування й постійного руху вперед не прагнув голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич. Він і об’єднує нас, і стимулює до якісного вирішення спільних завдань», — розповіла суддя-спікер Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Людмила Шевцова.

Замість післямови

Після двох днів справжнього мозкового штурму, проведення цікавих лекцій, складних інтеркативів, постановки проблем та оперативного вирішенням завдань, після активного спілкування учасники заходу відчули неабиякий стимул до дій, побачили власні помилки та позбулися необґрунтованих страхів.

Так би мовити, канадська демократична прагматичність й українська відкритість та пластичність укотре вдало поєдналися. Вручаючи сертифікати учасникам семінару, Р.Бауман висловив неабияке задоволення перебуванням на Хмельниччині й навіть визнав, що рівень відкритості та прагнення її в Україні є набагато вищими, ніж у Канаді, а комунікативні конструкції — значно складнішими.