Закон і Бізнес


Прозора власність


№39 (1337) 14.10—20.10.2017
4751

Законопроект про прозорість медіа-власності, розроблений фахівцями юридичної компанії Jurimex, підтримав профільний парламентський комітет.


Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації рекомендував парламенту прийняти в першому читанні законопроект № 6762 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Документ пропонує розширити повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення стосовно проведення верифікації даних щодо реальних власників телеканалів і радіостанцій, які працюють в українському ефірі.

Він розроблений групою юристів ЮК Jurimex під керівництвом керуючого партнера Юрія Крайняка спільно з фахівцями Нацради з питань телебачення і радіомовлення, та експертами Європейського Союзу, які також надавали свої рекомендації.

Коментуючи документ, Юрій Крайняк зазначає, що в Україні вже декілька років діє закон, який зобов’язує власників медіа-активів розкривати інформацію про себе та надавати її регулятору. Переважна більшість компаній добросовісно виконали цей закон. Проте декілька учасників ринку вирішили приховати свою структуру, і за чинним регулюванням держава не мала достатніх важелів впливу на це. Законопроект пропонує такі важелі, і в разі його прийняття Нацрада зможе ефективно боротись із недобросовісними компаніями.