Закон і Бізнес


Не все продали


№39 (1337) 14.10—20.10.2017
4498

Профільний комітет підтримав ініціативу Уряду щодо розпродажу решти державної власності. Причому — у прискореному темпі та за спрощеною процедурою.


У новій редакції закону «Про приватизацію державного майна» (№7066) об’єднані положення трьох законів, що наразі регулюють питання приватизації. Ним пропонується поділити всі активи, які ще залишаються у державній власності, на дві категорії: великі та малі. І продати з аукціонів усе зайве, включаючи частки у статутному капіталі банків.

Свою законодавчу ініціативу в Кабміні пояснили просто: понад 90% державних активів введено в експлуатацію 50–150 років тому, вони руйнуються, коштів для модернізації виробництва немає, тож неефективні менеджери скоро доведуть ці підприємства до банкрутства.

Великою приватизацією опікуватиметься Уряд, малою — Фонд державного майна. До першої групи віднесені майнові комплекси та пакети акцій суб’єктів господарювання, у статутному капіталі яких частка держави становить більше 50%, а вартість активів перевищує 250 млн грн.

При цьому, справи про банкрутство підприємств-боржників щодо яких прийнято рішення про приватизацію не порушуються до її завершення. А провадження, що вже відкриті, — припиняються.

З метою спрощення процедур та підвищення інвестиційної привабливості об’єкти приватизації будуть продаватися без земельних ділянок. Великі — на різноманітних аукціонах, що передбачають, зокрема, покрокове зниження ціни, малі — взагалі он-лайн.  Єдина умова — забезпечити «конкурента» та зробити бодай одне підвищення ціни. Та якщо почекати, ціну буде знижено на 25%, потім — наполовину, а згодом і до рівня «хто скільки дасть».

Не обійдеться і без радників, яких залучатимуть до  великої приватизації. Вони шукатимуть покупців за кордоном і отримуватимуть за це фіксовану винагороду плюс бонус від ціни продажу.

У профільному комітеті доопрацьований проект погодили і запропонували прийняти за основу.