Закон і Бізнес


Про неправосудність заборони мітінгу


№39 (1337) 14.10—20.10.2017
5630

Апеляційний суд визнав невинуватим та виправдав суддю Одеського окружного адміністративного суду, який своїм рішенням заборонив проведення мітингу.


Як повідомляє "Закон і Бізнес", суддя обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 375 Кримінального кодексу. Працюючи на посаді судді Одеського окружного адміністративного суду,  він 25.11.2013 ухвалив «завідомо неправосудну постанову, якою задовольнив позов виконавчого комітету Одеської міської ради про обмеження конституційних прав громадян на мирні зібрання та заборонив проведення в Одесі, в один і той же день та в одному і тому ж місці, будь-яких акцій та мітингів громадських організацій, які дотримувались протилежних політичних поглядів щодо європейського вектору зовнішньої політики України».

Своє рішення законник мотивував ризиком виникнення сутичок і заворушень та загрозою безпеці громадського порядку у зв’язку з різними вимогами та політичними поглядами мітингувальників, які одночасно мали намір взяти участь у масових заходах.

Суд першої інстанції 15.05.2017 визнав суддю невинуватим та виправдав у зв’язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення. Представник прокуратури подав апеляційну скаргу, в якій просив призначити новий розгляд обвинувального акту в суді першої інстанції.

Ухвалою апеляційного суду від 18.09.2017 вирок суду першої інстанції залишений без змін. Доводи скарги прокурора апеляційний суд визнав необґрунтованими. Разом з цим, було встановлено, що органом досудового розслідування допущені порушення вимог КПК щодо дотримання прав обвинуваченого, зокрема під час повідомлення про підозру судді, а також в частині права на захист через невідповідність переданого до суду обвинувального акту вимогам ст. 291 КПК.

Закон і Бізнес