Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 38 (1336). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 38 (1336)

06.10.2017 19:40
3969

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 38 (1336). 7 - 13 жовтня 2017 року.


Професія правника завжди вважалась однією з найпрестижніших, найелітніших і найвисокооплачуваніших. Як наслідок, кількість випускників юридичних вишів щороку перевищує рекордну минулорічну позначку. Здавалося б, за таких умов кожна особа могла би бути впевненою в належному захисті своїх прав та інтересів. На жаль, такої певності немає. Чому величезна кількість юристів не є гарантією якісних правових послуг? Чи не варто за аналогією із суддівським корпусом, провести переатестацію всіх адвокатів? Яким має стати адвокат майбутнього? Напередодні професійного свята — Дня юриста — «ЗіБ» адресував ці запитання керуючому партнерові ЮФ «Василь Кісіль і партнери», президентові Асоціації правників України Андрію Стельмащуку.

Уся країна пам’ятає масове затримання екс-податківців часів міністра доходів і зборів Олександра Клименка, яких наприкінці травня вертольотами звозили до Києва. Головний військовий прокурор Анатолій Матіос разом з очільником МВС Арсеном Аваковим зустрічав затриманих в аеропорту і в прямому ефірі звітував про результати «наймасштабнішої антикорупційної спецоперації». Відтоді минуло 4 місяці, але справи екс-чиновників так і не передані до суду. Про перспективи процесу «ЗіБ» поговорив з головою адвокатського об’єднання «Войченко і Дульський» Сергієм Войченком.

Різні підходи до доказування в податкових спорах призводять до формування неоднакової практики. Отже, проблема доказування, у тому числі й у згаданій категорії справ, потребує уваги як правозастосовувачів, так і законотворців. Докладніше - у статті "За розмаїття вибору".

Переможцям конкурсу залишилося зробити лише кілька кроків до дверей своїх нових (а для когось, можливо, і старих) кабінетів. Та саме цей шлях максимально ускладнили провідники реформи через намір уполювати відразу двох зайців: і нову установу збудувати, і старих кадрів позбутися разом із вищими спеціалізованими судами. Тепер у найдоброчесніших згідно з рейтингом юристів є два варіанти: або зробити останні кроки, заплющивши очі на закон, або… Про п’ять останніх бар’єрів, які треба подолати, аби ввійти до нового ВС читайте у матеріалі "Пройти добір і не спіткнутися".

Представники Міністерства юстиції не вважають себе винними в тому, що нині дуже мало осіб стали приватними виконавцями. Втім, експерти радять чиновникам не бути такими категоричними у своїх заявах. Адже навіть невеликі зміни в процедурі доступу до професії приватного виконавця посеред гри, яка вже розпочалася, можуть відлякати юристів. І якщо два десятки кандидатів не склали іспиту, то панікувати повинні не вони, а Мін’юст. Що відлякує правників від професії виконавця? Відповідь на запитання шукайте у статті "Приватне розслідування"

Для ВРП доводи «антикорупційників» важать більше, ніж аргументи служителів Феміди. Вища рада правосуддя на черговому засіданні розглянула одне подання та два клопотання від Генеральної прокуратури. Рада дала згоду на тримання судді під вартою, але відмовила у відстороненні іншого служителя Феміди від роботи. Пощастило менше судді з Харківщини, якого усунули від розгляду справ. Докладніше - у статті "Тихою САПою".

У судової реформи виявився серйозний побічний ефект — кілька тисяч суддів з різних причин звільнились. І кадровий дефіцит став новою загрозою для права громадян на справедливе судочинство. На цьому тлі кількість володарів мантій у судах, навпаки, зменшується. Чи виправдане таке скорочення та як воно позначиться на якості розгляду господарських спорів? Відповідь на це питання шукайте в статті "Кількість проти якості".

Цьогорічними пріоритетами для українсько-канадського проекту «Підтримка судової реформи в Україні» разом із питанням незалежності та неупередженості володарів мантій стали відкритість та прозорість судочинства, налагодження партнерських відносин служителів Феміди зі ЗМІ та суспільством. Чи залежить якість комунікації законників із журналістами та громадянами від керівника суду та яким має бути це спілкування? Про це розповів голова Верховного суду провінції Британська Колумбія (Канада) Роберт Бауман, який вже вдруге завітав до України. Недавно він разом із канадськими колегами відвідав Апеляційний суд Хмельницької області та взяв участь у семінарі-тренінгу «Комунікаційна діяльність голови суду при виконанні представницьких функцій».

Володарі мантій дорікають прокурорам за невідображення в обвинувальних актах анкетних даних, відсутність формулювань обвинувачень і неналежне викладення обставин правопорушень. Самі ж формально трактують положення закону та квапляться з висновками. З яких підстав судді повертають обвинувальні акти й чи завжди мають рацію дізнатєтеся в матеріалі "Якщо не вийшло з першої спроби".

Судова реформа затягнулася, «але потяг поставлений на рейки та рухається в правильному напрямку». Конкурс на посаду у Верховному Суді не ідеальний, однак «поки є еталоном». Щоправда, у переможців може швидко пройти ейфорія через завал справами, які залишаться від попередників. Докладніше - в статті " Хто? Як? Коли?".

Звітно-виборний з’їзд адвокатів України затвердив нову редакцію Правил адвокатської етики. До речі, попередня була чинною неповні 5 років. Залишимо диспути щодо доцільності цілковитої зміни правил заради профільних тем на форумах і паб ліків у соцмережах. Серед іншого в правилах приділено увагу етичним аспектам взаємодії адвоката в мережі Інтернет. Детальніше про правила - в матеріалі "Безмежні стандарти".

Інтереси кредиторів намагаються захистити автори ідеї запровадження інституту довірчої власності. За задумом, майно має належати позикодавцю, доки боржник не зробить усіх виплат. Чому ж експерти скептично ставляться до цієї пропозиції? Відбувідь шукайте в публікації "Вотум довіри".

Закон і Бізнес