Закон і Бізнес


Досягнення адмін’юстиції


З нагоди 10-річчя ЗОАС його голова Олег Прудивус поспілкувався з журналістами

№38 (1336) 07.10—13.10.2017
Любов БАЛИКА, прес-секретар Запорізького окружного адміністративного суду
6921
6921

Запорізькому окружному адмінсуду виповнилося 10 років. З початку роботи в провадженні установи було понад 80 тис. справ. Відповідно до соціологічних досліджень 77% громадян уважають справедливими рішення, ухвалені ЗОАС.


Про це розповів голова ЗОАС Олег Прудивус, який зустрівся з представниками ЗМІ. Він нагадав, що указ Президента «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їх мережі та кількісного складу суддів» з’явився 16 листопада 2004 р. У ньому йшлось і про появу нової інституції — ЗОАС, а як юридична особа останній був зареєстрований 4 жовтня 2007-го.

Очільник установи висвітлив генезу адмін’юстиції на теренах України, окреслив сутність і зміст судової реформи, а також поінформував присутніх про фундаментальні показники роботи ЗОАС за період його діяльності. Зокрема, О.Прудивус зауважив: із запровадженням адмін’юстиції законодавець закріпив механізм реалізації юридичних гарантій захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень. У результаті ЗОАС став першим судом загальної юрисдикції в Запорізькій області, що спеціалізується виключно на розгляді адмінсправ.

Так, з початку роботи в його провадженні перебувало більше ніж 80 тис. справ, з яких розглянуто 98,9%. У І півріччі 2017 р. відсоток вирішених справ сягнув 104,6%, що відповідно до даних Європейської комісії з ефективності правосуддя є передовою практикою та свідчить про ефективність організації роботи установи.

На підтвердження висловленої тези голова суду навів ключові статистичні дані. Так, у період із 2009 до кінця І півріччя поточного року до стягнення було присуджено 2,87 млрд грн., з яких: на користь фізичних та юридичних осіб — 247 млн, на користь держбюджету — 2,63 млрд. Сума судового збору, сплаченого добровільно, становила 34,3 млн.

Також О.Прудивус поінформував присутніх, що з метою покращення якості здійснення судочинства, а також для оптимізації організації роботи ЗОАС систематично вдається до різноманітних досліджень. Наприклад, у 2016 р. було організовано та проведено опитування відвідувачів суду, під час якого з’ясувалося: 77% громадян уважають справедливими рішення, які ухвалює ЗОАС. При цьому не вважають їх такими 7% опитаних. Крім того, 84,4% респондентів засвідчили, що довіряють установі. Негативно на це питання відповіло лише 3,5% осіб.

На переконання голови суду, довіра суспільства до суду має не менше значення, ніж досконалість законів або юридичних процедур, а ефективність судової влади насамперед залежить від її авторитету.