Закон і Бізнес


ГПУ тисне на адвокатів, щоб полегшити собі роботу, - адвокат


Ю.Захарченко: кричущі факти тиску на адвокатів пов'язані з низькою правовою культурою співробітників правоохоронних органів, які не знають закону і не поважають його.

02.10.2017 17:16
5542

Зі збільшенням кількості резонансних справ, про які активно розповідає Генеральний прокурор Юрій Луценко і його заступник, військовий прокурор Анатолій Матіос, почастішали випадки тиску на адвокатів.


Такою проблемою поділився з «ЗіБ» адвокат, керуючий партнер АО «Prove Group» Юрій Захарченко.

«За рахунок тиску на адвокатів правоохоронці намагаються нейтралізувати протидію боку захисту, полегшити собі роботу, заробити політичні бонуси», - стверджує адвокат.

Як інструменти тиску він назвав масові обшуки в будинках адвокатів, їх офісах. «Вилучаються документи, які містять адвокатську таємницю, інформацію спілкування з клієнтом, правову позицію по справі. Правоохоронці вилучають такі документи, прикриваючись твердженням, що ці дані - доказ у кримінальному провадженні і нічого спільного з адвокатом і його діяльністю не мають», - констатує Ю.Захарченко.

Правозахисники активно звертаються до органів адвокатського самоврядування, які намагаються реагувати в разі порушення гарантій адвокатської діяльності. Однак, на його думку, правоохоронні органи, суди дуже мляво реагують на скарги адвокатської спільноти. Адвокат пов'язує це з «гонкою правоохоронних органів за іміджевими і політичними дивідендами».

«Всі ці кричущі факти тиску на адвокатів пов'язані з низькою правовою культурою співробітників правоохоронних органів, які не знають закону і не поважають його. Через що люди втрачають право на захист, на гарантію рівного судового процесу, досудового розслідування і в цілому на справедливість», - підсумував Ю.Захарченко.

Повний текст інтерв'ю читайте в одному з найближчих номерів газети.

Закон і Бізнес