Закон і Бізнес


Євроексперт: доброчесність суддів скрізь різна


29.09.2017 13:19
4505

Поняттю «доброчесність» важко дати визначення. Воно залежить від національних особливостей кожної країни, її історії та нинішнього стану справ.


Таку думку висловила президент Європейської асоціації адміністративних суддів Едіт Целлер під час конференції «Австрійська та українська адміністративна юстиція: порівняльні аспекти», передає кореспондент газети «Закон і Бізнес».

На думку євроексперта, те, що розуміють під поняттям «доброчесність» в одній країні, не завжди підходить для іншої країни.

Е.Целлер презентувала європейський досвід щодо суддівської доброчесності та етики. За її словами, метою доброчесності судді є забезпечення їхньої незалежності, боротьба з корупцією та підтримання та збільшення довіри до судової влади.

Вона назвала критерії доброчесності. Це — незалежність судді, його неупередженість як щодо учасників судового процесу, так і представників ЗМІ.

Ще один критерій— особиста поведінка судді: він має себе поводити так, аби громадяни йому довіряли. Крім того, важлива досвідченість та ефективність роботи судді,  дотримання ним судової етики та моральних принципів.

«Доброчесність — це механізм постійного самоконтролю», — зауважила Е.Целлер. Тому, на її думку, суддя постійно повинен ставити собі запитання, чи буде та або інша його дія, вчинок, рішення відповідати критеріям доброчесності.

Докладніше про конференцію «Австрійська та українська адміністративна юстиція: порівняльні аспекти» читайте у наступному числі газети.

Закон і Бізнес