Закон і Бізнес


Суддя-спікер Оболонського райсуду Києва Тарас Андрейчук:

«Доцільно було б відряджати суддів мінімум на рік»


Тарас Андрейчук: «У деяких суддів у провадженні перебуває і понад 1000 справ»

№37 (1335) 30.09—06.10.2017
МАРИНА БОЙКО
118646

Оболонський районний суд м.Києва — не найбільший за штатною чисельністю суддів столичний храм Феміди. Втім, нині в ньому виникла велика кількість вакансій — 10. Аби врегулювати проблему надмірного навантаження в суді, Державна судова адміністрація запропонувала відрядити до інституції 10 законників. Чи виправить це ситуацію, яка склалася в суді? Про це «ЗіБ» запитав у судд-спікера Оболонського районного суду м.Києва Тараса АНДРЕЙЧУКА.


 «У деяких суддів у провадженні перебуває і понад 1000 справ»

— Тарасе Васильовичу, у зв’язку із чим виникла необхідність відрядити до Оболонського районного суду м.Києва саме 10 суддів?

— Справа в тому, що штатна чисельність нашого суду становить 29 осіб, а фактична — 19. Тобто є 10 вакансій. Тому саме така кількість посад була запропонована для відрядження.

— Державна судова адміністрація цікавилася в колективу установи, скількох служителів Феміди буде достатньо відкомандирувати до Оболонського райсуду, аби розвантажити суддів, які тут працюють?

— Ми отримали запит від ДСАУ тільки щодо наявних вакантних посад.

— Скільки сьогодні володарів мантій мають право здійснювати правосуддя?

— Зараз 12 суддів мають повноваження розглядати справи, а нещодавно було тільки 10. 12 червня 2017 року Президент видав указ, яким обрано безстроково суддів, зокрема двох представників Оболонського районного суду м.Києва — мене та Олексія Дибу.

Решта суддів нашої установи, в яких закінчився 5-річний термін повноважень, чекають призначення.

— Скільки справ у середньому щомісяця доводиться розглядати одному судді?

— Зараз у середньому суддя колегії з розгляду цивільних та адміністративних справ слухає 53 справи на місяць, а суддя колегії з розгляду кримінальних справ — 63 (з урахуванням справ, які вони розглядають як слідчі судді).

— Хотілося б дізнатися і про загальне навантаження: яка кількість справ щомісяця надходить до суду?

— Кожного місяця до суду надходить різна кількість справ. На мою думку, ситуацію з рівнем навантаження найкраще ілюструє саме кількість справ у залишку суддів. Для прикладу, в судді колегії з розгляду цивільних та адміністративних справ у залишку в середньому перебуває 686 справ, а в судді колегії з розгляду кримінальних справ — 374. Це дані за І півріччя поточного року.

В деяких суддів у провадженні перебуває і понад 1000 справ. Адже певні справи перерозподілялися кілька разів.

Звільнення деяких суддів було для нас несподіванкою. Так, троє колег, навіть не маючи права на відставку, вирішили піти з посад за власним бажанням. Чесно кажучи, ми такого не очікували.

— Це вочевидь наслідки судової реформи.

— Можливо, й так.

«Нам потрібні судді не тільки в колегію з розгляду кримінальних справ»

— Чи доводиться служителям Феміди працювати в неробочий час, аби дотриматися строків?

— Судді часто затримуються на роботі. Що стосується мене особисто, то раніше я розглядав цивільні справи. Коли мої повноваження були поновлені, я став слідчим суддею. Тобто, крім розгляду цивільних справ, виконую функції слідчого судді. А це — чергування у вихідні, святкові дні. Буває, з роботи доводиться виходити о 21:00—22:00.

— Крім вас, ще ж є слідчі судді?

— Так. Четверо суддів, які входять до кримінальної колегії. Я — п’ятий.

— Збори вирішили покласти на вас ці повноваження?

— У період, коли у мене закінчився п’ятирічний строк, на який я був призначений суддею, в суді відбулися збори. Голова суду розповів про критичну ситуацію, яка склалася з розглядом клопотань слідчих органів, скарг на їхні рішення, дії чи бездіяльність. Він запитав, чи є волонтери, і я зголосився. Після обрання мене безстроково я приступив до виконання обов’язків слідчого судді.

— Ви ж сказали, що розглядали тільки цивільні справи. А тепер доводиться мати справу з кримінальним правом та процесом.

— Зізнаюся: ще з університетських років мені не дуже подобалося кримінальне право та процес. Але ж коли ти суддя, то питання про вподобання не стоїть. У першу чергу потрібно допомогти колегам. Тому ми сподіваємося на суддів, яких можуть до нас відрядити.

— Тобто вам потрібні судді в колегію з розгляду кримінальних справ?

— Нам потрібні судді не тільки в колегію з розгляду кримінальних справ, а й у колегію з розгляду цивільних та адміністративних справ, а також слідчі судді.

— Якщо відповідні органи все ж таки погодять тимчасове переведення суддів до вашої установи, то чи можуть відряджені розраховувати на комфортні умови роботи? Чи будуть забезпечені житлом, робочим кабінетом, комп’ютерною технікою, залою судових засідань?

— Умови роботи в нашому суді непогані. В нас одне з найкращих приміщень серед районних судів Києва, достатня кількість залів судових засідань, кабінетів. Усім цим та комп’ютерною технікою відряджені будуть забезпечені. А от питання щодо надання тимчасового службового житла переадресуємо ДСАУ.

— Як ставитеся до того, що суддів відкомандировують на півроку? Вистачить часу, щоб упоратися з розглядом хоча б більшості справ?

— Знаєте, якщо вони будуть виконувати функції лише слідчих суддів, то впораються. Якщо ж розглядатимуть також цивільні, адміністративні чи кримінальні справи, то не впевнений, що встигнуть завершити розгляд усіх справ до закінчення строку відрядження. Адже на слухання деяких справ потрібно більше часу. Тому доцільно було б відряджати суддів мінімум на рік.

Утім, думаю, якщо критичне навантаження в нашому суді збережеться, а судді-«п’ятирічки» не будуть призначені, то термін відрядження, можливо, подовжать.

— Якщо до вашої установи відкомандирують менш ніж 10 суддів або взагалі жодного не буде, як це позначиться на роботі?

— Продовжуватиметься складна ситуація: навантаження буде надмірним, не завжди дотримуватимуться розумі строки розгляду справ. Суд працюватиме, виконуватиме свої функції, однак в умовах надмірного навантаження розглядати справи дуже важко.

— Ви як суддя-спікер відвідуєте різні заходи, спілкуєтеся з колегами. Чи не чули, щоб хтось хотів прийти працювати до вашого суду, коли буде оголошений відповідний конкурс?

— Особисто знаю трьох таких суддів. Це люди з різних регіонів, які мають житло в столиці або ж народилися тут. Але під час останнього спілкування вони говорили про бажання взяти участь у конкурсному доборі до суду апеляційної інстанції. Якщо такий конкурс буде оголошений.

Це ми вже говоримо про майбутнє. А сьогодні наші судді сподіваються, що Вища кваліфікаційна комісія суддів рекомендує для відрядження необхідну кількість осіб.