Закон і Бізнес


Ні взяти, ні залишити


№37 (1335) 30.09—06.10.2017
5061

Головний принцип, за яким функціонують національні парки і заповідники США, — не втручатися в життя дикої природи. Доходить і до курйозів.


Щоб вирушити, наприклад, у тривалий похід по горах, необхідно реєструватися в офісі національного парку або заповідника. За порядком у зонах дикої природи стежать не стільки єгері, скільки їхні добровільні помічники — волонтери. І якщо спробуєте підібрати шишку, що лежала на землі, вам відразу ж нагадають, що в світі природи нічого не можна міняти.

Офіційні обмеження в парках і заповідниках також дуже жорсткі: за залишене сміття загрожує штраф у розмірі $1000. Хоча їх виписують украй рідко, оскільки переважна більшість американців не дозволяють собі нічого подібного.

Деколи завзяття екологів зашкалює. Так, на гірських стежках можна побачити плакати, які повідомляють, що використаний туалетний папір — теж сміття і його не можна викидати. Поки що, правда, допускається залишати його в спеціально виритих ямах. Але вже сьогодні просунуті туристичні групи носять із собою спеціальні герметичні пакети для використаного туалетного паперу.