Закон і Бізнес


Банки не поспішають впроваджувати блокчейн-технології


26.09.2017 14:31
4194

Лише 5% з опитаних представників банків висловилися за можливість введення блокчейну протягом найближчих 2-5 років. 11% оцінюють перспективи в діапазоні 5-10 років, ще 5% впевнені, що знадобиться більше 10 років. А ось 47% взагалі відмовилися назвати терміни.


Проте, 20% опитаних збираються впроваджувати ту чи іншу його форму в найближчі 2 роки, говориться в доповіді Centre for Alternative Finance, передає ЗіБ з посиланням на Форіншурер.

Опитування 25 центробанків проходило в рамках дослідження Global Blockchain Benchmark. З деякими фінансовими регуляторами авторам вдалося поспілкуватися безпосередньо, думку інших було виведено на підставі публікацій в пресі.

Основна причина, з якої центробанки цікавить блокчейн, полягає в можливості випуску власної цифрової валюти. Більше 80% з них заявили, що вивчають цю технологію з цієї причини. При цьому 55% ​​банків приваблює система швидких платежів, 23% - неможливість підробки записів про право власності.

Найбільш значущим для регуляторів протоколом є так званий закритий реєстр. За нього проголосувало 63% опитаних. Високу оцінку отримали і Etherium зі своєю закритою версією (38%). За біткойн проголосували 13% респондентів з центральних банків.

Що стосується приватних банків, то ситуація більш оптимістична. Швейцарський банк UBS, поряд з Barclays, HSBC, State Street, Credit Suisse, MUFG, Canadian Imperial Bank of Commerce, Deutsche Bank, Santander, BNY Mellon і фінансовим сервісом NEX працюють над блокчейн-технологією, що дозволяє їм здійснювати переказ коштів між собою.

Цю ініціативу почав пару років назад UBS, працюючи над так званою USC (Utility Settlement Coin). Це еквівалент в цифровий валюті для кожної зі світових валют, що забезпечуються центробанками, таких як долар або євро, тому не зовсім вірно порівнювати її з децентралізованими криптовалютами, як біткоіни. Оскільки ютіліті-Коін будуть повністю забезпечені готівкою центробанку (для якого неможливий дефолт), крипто-токени будуть вільні від кредитних ризиків.

Алекс Батліна, який очолює блокчейн-проекти в BNY Mellon, займався цим проектом з самого початку. Для нього це приклад блокчейна, який може перевернути фінансову систему. «Блокчейн дійсно хороша, стійка система. Цікавий факт про блокчейн - з самого його старту ще нікому не вдавалося його зламати. При тому, що це відкрита технологія», - говорить він.

Зараз банки, що працюють над USC, готуються тестувати перші транзакції з її використанням, покращувати безпеку і приватність системи, проводити переговори з центробанками. Перший реальний обмін токенами може відбутися вже до кінця наступного року.