Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 36 (1334). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 36 (1334)

22.09.2017 15:23
3413

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 36 (1334). 23 -29 вересня 2017 року.


Справедливою судова система стане лише тоді, коли сприйматиметься суспільством як незалежна гілка влади. Для досягнення цієї мети недостатньо перетрусити кадри чи ухвалити прогресивні закони. Вочевидь, головною умовою є унеможливлення зовнішнього впливу на неї. Натомість за 3 останні роки спостерігається зворотна тенденція, коли кожен — від політика й чиновника до тих, хто називає себе активістами, — намагається привчити вітчизняну Феміду дослухатися до їхнього голосу. Цього року «ЗіБ» проводив опитування щодо важелів, за допомогою яких намагаються впливати на судову систему. Цього разу ми запропонували поговорити на задану тему голові Одеського апеляційного господарського суду, очільниці Асоціації суддів господарських судів України Наталії БОГАЦЬКІЙ.

Хто хотів піти з професії — вже пішов, хто залишився — мусить змінюватися. Роботи додається, але отримають її найкращі: клієнти хочуть працювати з партнерами, а не з «фабриками». Треба бути готовими до обшуків, і необхідно підвищувати статус професії. Що необхідно знати адвокатам про ринок: виклики сьогодення та найближчі перспективи, - читайте у статті «Поштовхи для розвитку», присвяченій Форуму Асоціації адвокатів України «Формула успіху: стандарти адвокатської діяльності».

Суттєве збільшення розміру зарплати чекає тільки півтисячі законників, а фінансування ще не створених інституцій зросте в 10 разів. Поміж рядків проекту бюджету-2018 сновигають судові установи, яких у природі ще немає. А от на потреби нового Верховного Суду не передбачено жодної копійки.  Докладніше -  у статті «Бюджетна нерівність»

Правники, які жили і працювали в Києві, а потім одягли мантії в далеких від дому судах, хочуть хоча б на деякий час повернутися в рідне місто. Теоретично такий шанс у них є: потрібно отримати рекомендацію щодо відрядження до столичного суду. Але на практиці не все так просто. Насправді «Відрядження до Києва не доведе».

Нині суди в нашій країні дуже перевантажені. Про те, як осучаснити вітчизняне судочинство, дискутували міжнародні фахівці. Одним з альтернативних методів пропонують запровадити та поширити практику медіації. Чи приживеться в Україні медіація як альтернатива судочинству? Відповідь на запитання читайте у статті «Мирне врегулювання».

Про зміни в судовій системі говорять багато. Однак мало хто звертає увагу на те, чи є у Феміди резерви, щоб після завершення болісних реформаторських процедур, які тривають уже третій рік, оновитися та стати дійсно незалежною. Взявши на озброєння статистику, факти, норми законодавства та здоровий глузд, учасник другого та четвертого доборів на посаду судді у статті «Розвіяти кадровий туман війни» спробував трохи розвіяти туман великої війни за судову реформу.

Належне обґрунтування рішень є необхідною ознакою права особи на справедливий суд. Тому ігнорування доречних і важливих аргументів на обґрунтування позову є порушенням §1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. З огляду на це судам слід обговорювати доводи сторін, в яких є посилання на практику Європейського суду з прав людини, та наводити в рішеннях свої висновки із цього приводу. То ж «Орієнтуємося на Страсбург».

Нове процесуальне законодавство (проект №6232) передбачає запровадження медіації, яка має, з одного боку спростити вирішення спорів для громадян, а з другого — розвантажить суди. Що нового дасть інститут — читайте у статті «Відчуйте різницю».

Договір позики доволі поширений у сучасному світі. Його виникнення ще за часів Стародавнього Риму (mutuum) та збереження в українському законодавстві нині свідчить про ефективність інституту. Водночас у процесі реалізації відповідних відносин на практиці з’являються спірні питання, одним з яких є визначення моменту виникнення зобов’язань. Про спірні аспекти читайте у статті «Гра за правилами»

Як стати знаменитим і багатим? Поради для партнерів і піарників юрфірм зібрані у статті «Слово — засіб просування». Які способи просування юридичних фірм ефективні сьогодні? Як піарникам побудувати відносини із журналістами, щоб коментарі юристів з’являлися на сторінках видань? Ці питання обговорили експерти на конференції «Маркетинг юридичної фірми 4.0».

Угорські служителі Феміди не бачать необхідності у врегулюванні питання щодо користування суддями соціальними мережами. Водночас чеським володарям мантій забороняється коментувати незавершені судові процеси. Проте вони можуть виготовляти повний текст рішення до 60 днів та бути членами політичних партій. Крім того, багато країн визнає: наявність у Кримінальному кодексі України статті про відповідальність служителів Феміди за постановлення завідомо неправосудного рішення загрожує незалежності останніх. Докладніше про це – у статті «Досвід приходить з обміном».

Закон і Бізнес