Закон і Бізнес


«Накладе толу під корсет...»


№36 (1334) 23.09—29.09.2017
5636

Поліція безпеки Латвії вперше опублікувала рекомендації для посадових осіб про те, що видає в співбесідникові іноземного агента. На думку контррозвідників, шпигуни ставлять багато запитань про країну і життя й прагнуть швидше перейти до неформального спілкування.


У документі чиновників закликають повідомляти про будь-які підозрілі контакти з іноземцями, обіцяючи зберегти конфіденційність. Також зазначається, до яких зносин треба поставитися з увагою, повідомляє LETA.

ПБЛ рекомендує бути особливо пильними під час бесід з іноземцями, які поводяться фамільярно і явно прагнуть установити контакти, що виходять за рамки робочих відносин. «Співробітники іноземних спецслужб можуть намагатися спрямувати розмову на довільні теми, продовжити спілкування у неформальній обстановці й в неробочий час, просити надати інформацію для особистих потреб, пропонувати відомості або допомогу в робочих питаннях в обмін на послуги», — вказує контррозвідка.

Відомство також радить насторожено ставитися до іноземців, які запитують про ситуацію в країні, на роботі, особисте фінансове становище, при цьому прагнучи перейти на неформальний стиль бесіди, зокрема в соцмережі.

Чиновників попереджають: шпигуни можуть видавати себе за дипломатів, співробітників державних і муніципальних установ, працівників правоохоронних органів, підприємців і журналістів. Причому їх, вважає ПБЛ, цікавить не тільки засекречена інформація, а й відомості про повсякденну діяльність різних установ і їхніх партнерів, законопроекти, плани закупівель, технічне оснащення тощо.