Закон і Бізнес


Підозру Лавриновичу вручили із порушенням закону, - НААУ


Про результати розгляду ГПУ має повідомити керівництво НААУ та адвоката Євгена Солодка.

21.09.2017 15:32
10486

У Національній асоціації адвокатів України вимагають від Генеральної прокуратури України порушити кримінальне провадження проти слідчих прокуратури, які вручали підозру екс-міністру юстиції, адвокату Олександру Лавриновичу.


Відповідне звернення до Генерального прокурора Юрія Луценка, де йдеться про порушення вимог закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та КПК, підписане головою НААУ, РАУ Лідією Ізовітовою, передає ЗіБ.

У документі зазначається, що 1 вересня уповноваженим спеціальним процесуальним суб’єктом - заступником Генерального прокурора Юрієм Столярчуком підписано повідомлення про підозру адвокату Олександру Лавриновичу. Проте, вручення підозри відбулося 7 вересня у приміщенні Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури слідчим Андрієм Крупкою спільно з процесуальним керівником Андрієм Нескородяним.

НААУ вбачає у цьому невідповідність вимогам КПК України, адже повідомлення про підозру вручено особами без будь-яких належних та законних повноважень.

Посилаючись на пункт 13 частини першої статті 23 профільного Закону та пункт 1 частини першої статті 481 КПК України, НААУ вказує на те, що письмове повідомлення про підозру адвокату у вчиненні кримінального правопорушення може бути здійснене виключно Генеральним прокурором України, його заступником, прокурором Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя в межах його повноважень.

Вручення повідомлення про підозру повинно здійснюватись безпосередньо особою, яка його підписала, оскільки правова норма визначена в КПК України передбачає саме поняття вручення, а не передачу чи передоручення.

«Передача повідомлення (передоручення) про підозру є наслідком грубого порушення гарантій адвокатської діяльності, оскільки така дія нівелює сам статус адвоката та послаблює гарантії професійної недоторканості. Підписання та вручення повідомлення про підозру окремим категоріям осіб має під собою і правове підґрунтя в частині роз’яснення їхнього процесуального права окремій категорії осіб, а тому передоручення зазначених повноважень іншим неуповноваженим суб’єктам є недопустимим», - ідеться у зверненні до ГПУ.

НААУ вказує на те, що такі умисні дії слідчого Андрія Крупка та Андрія Нескородяного можуть кваліфікуватися як кримінальне правопорушення, відповідальність за яке визначене у статті 365 Кримінального кодексу України (Перевищення влади або службових повноважень).

«Враховуючи викладене, керуючись вимогами ст.ст. 23, 45, 55, 56 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», звертаємось до Вас із проханням, у відповідності до наданих Вам повноважень, передбачених Законом України «Про прокуратуру» перевірити викладені обставини та за результатами перевірки внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення слідчим ГПУ Андрієм Крупкою та Андрієм Нескородяним кримінального правопорушення передбаченого статтею 365 КК України», - ідеться у зверненні голови НААУ.

Закон і Бізнес