Закон і Бізнес


Піти по-каталонськи


№35 (1333) 16.09—22.09.2017
4645

Конституційний суд країни на надзвичайному засіданні прийняв до розгляду позови уряду про незаконність ухвалених парламентом Каталонії документів щодо проведення референдуму про незалежність автономії.


Іспанська конституція передбачає, що уряд може оскаржити в суді рішення органів автономних областей. Каталонія, як і Країна Басків, Наварра, Галісія та Андалусія, має розширену автономію, повідомляє ABC.

Хоча деякі європейські ЗМІ твердять про високу ймовірність провалу референдуму, зокрема у світлі останнього теракту в Барселоні, центральна влада не хоче ризикувати. Так, генеральний прокурор королівства вже заявив, що очолюваний ним орган розслідуватиме та кластиме край будь-яким спробам підготовки до проведення референдуму (мова йде про видання і розповсюдження агітаційних матеріалів, листівок, а також обладнання ділянок для голосування) і пригрозив кримінальними переслідуваннями його організаторам.

Днем раніше парламент Каталонії прийняв закон про референдум, що дозволяє 1 жовтня провести голосування з питання незалежності. Тепер же до рішення КС Іспанії дія цього акта припинена.

Проте в Барселоні були готові до такої реакції Мадрида. Регіональна влада розробила документ, згідно з яким у разі відмови в проведенні референдуму про незалежність регіону буде оголошено негайно.

Нагадаємо, що парламент Каталонії ще в листопаді 2014 року проголосував за суверенітет. Декларація, яку підтримала більшість парламентарів, передбачала, що бунтівний регіон повинен здобути незалежність упродовж 1,5 року. І цей строк уже закінчився.