Закон і Бізнес


Довіряй і перевіряй

Соціологи шукають нові критерії оцінювання роботи міліції


Багато українців навіть не знають своїх дільничних в обличчя.

№48 (1087) 01.12—07.12.2012
Лідія Коновалова
14096

Як змінити підходи до оцінювання діяльності української міліції? Наскільки громадяни довіряють правоохоронним органам і чи безпечно почуваються у своїй країні? Про це та інше розповіли експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Чорноусов та директор Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов.


Інший погляд

Вперше в Україні було проведено оцінювання діяльності міліції не за традиційними критеріями, які існують з часів Радянського Союзу, а за показниками, отриманими за результатами опитування громадян про ефективність і суспільну користь діяльності міліції.

Одну з причин міліцейських катувань соціологи вбачають у тому, що система оцінювання роботи пов’язана тільки з розкриттям злочинів. «Це великий тиск на працівників міліції, коли найголовнішим у роботі правоохоронця є розкриття злочину. Ця ситуація не вигідна не лише громадянам України, вона не вигідна й працівникам міліції. Тому що вони так само змушені показувати ефективність своєї роботи крізь призму цифр», — пояснив Р.Романов

Бажаючи поглянути на ситуацію з іншого боку МФ «Відродження» спільно з Харківським інститутом соціальних досліджень та в тісній співпраці з Міністерством внутрішніх справ провели всеукраїнське дослідження «Оцінювання міліції за допомогою громадської думки». Відмовлятися від статистики не стали, адже міліція, як і будь-який орган держави, має бути підзвітною. Однак у соціологів виникло питання: кому вона має бути підзвітною? Напевно, громадянам. Тому пропозицію підтримали в міністерстві. «Традиційна робота, яка базується на такому періодичному оцінюванні громадянами діяльності правоохоронців, може суттєво змінити ставлення людей до МВС. Тільки таким чином самі громадяни стають замовниками послуг із забезпечення власної безпеки», — сказав Р.Романов.

Експертна оцінка

А.Чорноусов уважає, що для ефективного реформування МВС необхідно змінити методику оцінювання роботи міліції: відмовитись від кількісних показників, запровадивши замість цього опитування населення. «Керівники й працівники міліції, прокуратури, Міністерства юстиції розуміють, що існуюче оцінювання діяльності міліції й криміногенної обстановки є застарілим, але при цьому не бачать можливості виходу за межі внутрішньої системної звітності», — зазначив експерт.

Водночас, за його словами, у багатьох західних країнах (США, Велика Британія, Польща) проводять спеціальні опитування населення.

Втілюючи ідею створення альтернативної системи оцінювання діяльності міліції в Україні, Харківський інститут соціальних досліджень у співпраці з МВС та за підтримки МФ «Відродження» провів вищезазначене дослідження. Було опитано 15 тис. респондентів у 349 населених пунктах по усіх областях України.

«Цим опитуванням ми хотіли показати МВС (на доповнення до існуючої системи оцінювання рівня злочинності й діяльності міліції) іншу, більш об’єктивну оцінку з боку громадян», — пояснив А.Чорноусов.

За його словами, проведене опитування дає чітке уявлення про те, як суспільство сприймає міліцію й що потрібно зробити для посилення співпраці населення з міліцією.

Результати дослідження такі: рівень тривожності громадян помірно високий і суттєво зростає, коли вони залишають свій будинок, квартиру, двір. Більш ніж третина опитаних почуваються в небезпеці, виїжджаючи за межі району проживання.

Частина українців вважають рівень злочинності незмінним протягом останнього року. Тільки чверть опитаних оцінює роботу міліції як ефективну. Майже половина вказує на її бездіяльність. За результатами дослідження, робота міліції для місцевої громади є дещо закритою та «невидимою». Так, значна частина громадян не знає свого дільничного, а три чверті — начальника райвідділу.

Слід зазначити, що респонденти високо оцінили рівень культури спілкування правоохоронців з громадянами. Водночас незначна частина опитаних зіткнулася з байдужістю працівників міліції, а практично кожний 10-й — з брутальністю. У цілому рівень довіри до державних інститутів є дуже низьким. Тільки кожний 4-й опитаний зазначив, що довіряє міліції. По допомогу до правоохоронців звертаються менш ніж дві третини жертв злочинців. Відповідно, про значну частину протиправних дій громадяни зовсім не повідомляють.

Як повідомив А.Чорноусов, результати дослідження були розглянуті в ході засідання спеціальної робочої групи в МВС, а також на зборах експертної консультативної ради при міністерстві. Як результат, прийнято рішення про продовження цієї ініціативи.

На сьогодні проводиться робота з інформування керівництва МВС в областях про поточну ситуацію й нові методи оцінювання. Опрацьовуються ідеї, спрямовані на тіснішу співпрацю громади з місцевою міліцією, що передбачатиме аналіз діяльності вартових порядку й створення карт злочинності.

Правозахисники сподіваються, що в майбутньому зможуть не тільки дізнатися, а й змінити ставлення громадян до роботи міліції.

Уже минули ті часи, коли дільничним лякали дітей у школі. Кордони майже стерті. У всіх розвинутих демократичних державах саме міліціонери є тими людьми, до яких завжди можна звернутися по допомогу. Крім того,  самі громадяни стають помічниками міліції, коли повідомляють правоохоронцям важливу інформацію. Взаємна повага та довіра — найвірніший шлях до порозуміння, а це вже половина будь-якої справи.