Закон і Бізнес


Народний суд


№34 (1332) 01.09—15.09.2017
5781

Кабмін пропонує залучати присяжних до розгляду справ щодо тяжких та особливо тяжких злочинів. Урядовці зазначають, що це відповідає міжнародній практиці.


Такі норми містяться в проекті закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку розгляду кримінальних проваджень колегіально судом та судом присяжних» (№7022).

Відповідно до чинної редакції Кримінального процесуального кодексу справи щодо злочинів, за які передбачено позбавлення волі на понад 10 років, розглядає колегія в складі 3-х суддів. А якщо за злочин світить довічне, за клопотанням обвинуваченого провадження здійснюється судом присяжних у складі 2-х суддів та 3-х присяжних.

Натомість, пропонується, щоб вже провадження щодо злочинів, за які передбачено позбавлення волі на понад 8 років або довічне позбавлення волі, здійснювалось колегією з 3-х суддів або судом присяжних за клопотанням обвинуваченого.

Урядовці зазначають, що, зокрема, в Болгарії суд у складі 1-го судді та двох присяжних має слухати справи щодо злочинів, за які передбачено позбавлення волі на більш ніж 5 років.