Закон і Бізнес


Побив – доповів!


№34 (1332) 01.09—15.09.2017
4105

Уряд пропонує врегулювати обов’язки поліцейських під час затримання особи, а також нанесення тілесних ушкоджень тощо. Відповідні норми мають бути приведені до міжнародних стандартів.


Такі зміни передбачено проектом закону «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини)» (№7023).

Так, у випадках завдання особі тілесних ушкоджень, поранення та/або настання смерті, що сталися внаслідок застосування поліцейських заходів примусу, правоохоронці повинні негайно викликати медиків а також письмово повідомити про це свого керівника, а той – відповідного прокурора. 

Крім того, до обов’язків поліцейського пропонується включити, зокрема, інформування центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання або арешт особи, надання затриманому можливості негайно повідомити родичів, а також негайно викликати до приміщення, де  фактично знаходиться затримана особа, медичних працівників.

Щоправда не виключено, що на практиці правоохоронці навряд чи повідомлятимуть про кожне побиття затриманого своє керівництво. Швидше наполягатимуть, що він сам упав або десь ударився.