Закон і Бізнес


Реформа виконавчої служби під загрозою

Через брак бажаючих стати приватними виконавцями


К.Сілкін про кадрову проблему з виконавцями: близько 400 осіб сьогодні просто вичікують чи-то кращих часів, може зміни влади, як багато хто каже, що якась тут влада не досить зручна.

07.09.2017 12:03
12092

Днями увага користувачів Інтернет була прикута до зарплат державних виконавців у кілька мільйонів на місяць. Винагорода приватних має бути, принаймні, не меншою. Втім, бажаючих освоїти нову професію чомусь не надто багато.


На думку народного депутата Руслана Сидоровича, потреба України в приватних виконавцях складає близько 4 тис осіб. Натомість, за даними Мін’юсту, поки бажаючих освоїти професію, що подали документи, налічується трохи більше1,2 тис. Про це говорили на Міжнародному форумі з виконавчого провадження, який організувала «Юридична практика».

«Це фінальна кількість людей, які в принципі розглядають можливість та виявили бажання стати приватними виконавцями. Про які недосягнення результатів реформи ми можемо казати якщо наразі в країні немає необхідної кількості бажаючих?», - сказав перший заступник директора Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту Костянтин Сілкін.

Відтак, чиновник відзначив, що відповідальність за реформу лежить не лише на міністерстві, але й на юридичній спільноті. Й закликав правників не лише критикувати, але й безпосередньо долучитись до покращення ситуації із виконанням рішень.

Наводилась статистика: за чотири хвилі навчання (остання закінчиться в кінці вересня) кількість тих, хто його пройшов, становитиме 840 осіб, що становить вже більшість зі згаданих 1,2 тис бажаючих. На початок червня навчання пройшли 630 осіб. Однак з того часу отримали статус і розпочали роботу на сьогодні лише 54 приватні виконавці. «Чому така низька активність? Чому люди не йдуть у професію?», - запитав К.Сілкін додавши, що це вже питання не до Мін’юсту.

При цьому, проблем зі складанням іспиту, схоже, немає. З 630 осіб, що пройшли навчання бажаючих його скласти виявилось тільки 170 осіб, і 130 з них вже із цим завданням впорались. Могло б виникнути питання, що іспит складається не одразу після навчання, а вже після стажування. Та заяви про стажування подали близько 130 осіб і більшість вже його пройшли.

«Тобто за нашими підрахунками близько 400 осіб сьогодні просто вичікують чи-то кращих часів, може зміни влади, як багато хто каже, що якась тут влада не досить зручна», - підсумував К.Сілкін.

Також він відзначив, що близько 80% з тих, хто подає документи на навчання – чинні або колишні державні виконавці. Натомість очікувалось, що у професію піде більший відсоток «арбітражних керуючих, адвокатів, юристів підприємств тощо». Чиновник припустив, що багато з них «досить скептично ставиться до перспектив цієї професії», а Мін’юст «нікого не приведе за руку». Відтак, «хто дійсно бажає зробити сферу примусового виконання судових рішень кращою» повинен задуматись над наведеними цифрами й не чекати, поки першопрохідці вирішать проблеми становлення. Бо від того, як почне діяти інститут залежить – як він далі буде працювати.

Закон і Бізнес