Закон і Бізнес


Творчий підхід


№34 (1332) 01.09—15.09.2017
3837

Запропоновано чергові правила діяльності організацій колективного управління авторськими правами. Розробники обіцяють прозору систему добровільного, розширеного та обов’язкового колективного управління.


В парламенті зареєстровано законопроект «Про колективне управління майновими авторськими та суміжними правами» (№7029). Розробники зазначають, що законом «Про авторське право і суміжні права» це питання не врегульовано належним чином, що призводить до неефективної діяльності організацій колективного управління, широкого поля для зловживань з боку їх посадовців, непрозорої системи збору і розподілу винагороди тощо.

Зокрема, проектом встановлюються сфери добровільного, розширеного та обов’язкового колективного управління, передбачаються особливості кожного типу та повноваження організацій в цих сферах.  Визначаються засади договірної діяльності ОКУ з правовласниками, користувачами, встановлюються принципи розподілу винагороди. Встановлюються процедури розгляду претензій, урегулювання спорів та медіації.

Окремо прописується графік заходів із роздержавлення Державної організації «Українське агентство з авторських і суміжних прав».

Раніше в парламенті зареєстрували зміни до закону «Про авторське право і суміжні права» щодо діяльності ОКУ (проект №7014). Пропонувалось, що збирати роялті за використання творів у кожній галузі має одна ОКУ. Й саме УААСП мала б виключне право працювати у сфері музичних творів.