Закон і Бізнес


Правила пред’явлення підозри судді, адвокату та народному депутату обговорять у НААУ


01.09.2017 12:51
6157

Проблемні питання пред`явлення підозри спеціальному суб`єкту, її обгрунтованість а також існуючі підходи до правозастосування стануть предметом експертної дискусії, що відбудеться 11 вересня.


Захід організований Комітетом захисту прав та гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів України, передає «Закон і Бізнес».

У зв’язку з неоднаковим застосуванням на досудовому слідстві норм кримінального процесуального закону сторонами кримінального провадження та судом (слідчими суддями) існує конфлікт, який виходить за межі правового поля. Цей конфлікт є причиною численних скарг на органи прокуратури, Національну поліцію, НАБУ, слідчих суддів та суду до Вищої ради правосуддя, які на думку скаржників, порушують гарантії адвокатської діяльності та гарантії прав людини в Україні. Така ситуація є неприпустимою та потребує якнайшвидшого втручання.

До участі запрошені представники Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України, Академії прокуратури України, Генеральної прокуратури України, Національної поліції, Національного антикорупційного бюро України, представники міжнародних європейських правничих організацій, фахівці у галузі права, судді адвокати.

Серед заявлених тем до обговорення:

1. Спеціальний суб’єкт

- пред’явлення підозри спеціальному суб’єкту: судді, адвокату, народному депутату;

- процесуальний статус прокурора. Чи має прокурор право передоручати проведення окремих процесуальних дій слідчому чи іншому прокурору?

2. Слідчий суддя в контексті захисту прав людини

- вирішення питання про застосування заходів кримінального процесуального примусу. Критерії обґрунтованості підозри;

- преюдиція права у сфері компетенції слідчого судді;

- вмотивованість ухвали слідчого судді у контексті рішення ЄСПЛ у справі «Нечепоренко та інші проти України»;

- залучення адвоката БПД  на окрему процесуальну дію. Процедура залучення.

Докладніше про захід – за посиланням.

Закон і Бізнес