Закон і Бізнес


Брюссель погрожує Варшаві через судову реформу


01.09.2017 10:43
3852

Польща не заявила про "жодні конкретні заходи" у відповідь на зауваження Євросоюзу з приводу суперечливої реформи польського правосуддя.


Так перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс прокоментував лист, який офіційна Варшава надіслала Брюсселю у відповідь на рекомендації Єврокомісії щодо корекції реформ, передає ЗіБ з посиланням на DW.

При цьому Тіммерманс пообіцяв, що Єврокомісія "використає всі доступні інструменти, якщо принцип поділу влади опиниться під загрозою".

Варшаві загрожують санкції аж до втрати права голосу на рівні ЄС.

Єврокомісія та влада Польщі перебувають в конфлікті з початку 2016 року. Вперше в історії об'єднання Брюссель запустив процес перевірки відповідності країни-члена принципу верховенства права, дотримання якого є передумовою членства в ЄС. Підставою перевірки стала реформа конституційного суду в Польщі.

Продовженням суперечливої реформи у липні 2017 року стало уповноваження міністра юстиції Польщі визначати голів місцевих судів.

Єврокомісія надіслала Варшаві свої зауваження щодо реформи, однак Варшава відкинула претензії Брюсселя, оцінивши їх як втручання у свої внутрішні справи.