Закон і Бізнес


Однакові посади - різні зарплати

Експерти назвали 6 головних причин


Головні чинники різниці у зарплаті - стаж і досвід.

31.08.2017 15:19
8669

У 70% випадках працівники на схожих посадах всередині однієї і тієї ж компанії отримують різну зарплату. Розмір заробітної плати може відрізнятися більш, ніж на третину.


Такого висновку дійшли експерти Аналітичного центру «Альфа Страхування», передає «Закон і Бізнес» із посиланням на Форіншурер.

Фахівці страхової компанії провели опитування співробітників HR-відділів 95 компаній з оборотом від $2 млн на рік і з'ясували, що в 70% випадків співробітники, що займають однакові або схожі посади, отримують різну зарплату. При цьому розмір заробітної плати може відрізнятися більш, ніж на третину.

Основними причинами, які призводять до цієї різниці є:

- стаж роботи в компанії (56%),

- досвід роботи в конкретній галузі (47%),

- знання іноземних мов (33%),

- перехід з дочірньої структури (20%),

- робота в тій же компанії, але в іншому регіоні (18%),

- стать (9%).

Компанія Korn Ferry Hay Group за підсумками опитування 2,5 тис. компаній з 115 країн дійшла висновку, що в деяких країнах немає чіткої системи нарахування зарплати. Так, в Німеччині та Фінляндії співробітники на одній посаді рідко отримують зарплату з розривом в більш ніж в 0,2 рази, Великобританії і Франції - 0,4 рази.

А ось зарплати на аналогічних посадах в іноземних компаніях зазвичай вище, ніж у вітчизняних. Компанія Cornerstone наводить дані, що зарплата рядового американського фахівця в 8,5 раз більше, ніж в країнах СНД. У німецького вона вище в 5 разів, у французького - в 4 рази. Зарплата фахівця в Китаї така ж, як в Росії, а Індія і Україна ще не обігнали Росію - в цих країнах зарплати менше майже на дві третини.

Багатьом співробітникам в компаніях нараховують зарплату шляхом індивідуальних розрахунків, кажуть страховики. Це пов'язано з різними об'єктивними причинами і усталеною системою, яка не підтримується в іноземних фірмах або державних компаніях.

Закон і Бізнес