Закон і Бізнес


В Україні створять Центр управління мережами телекомунікацій


31.08.2017 12:21
3631

Уже цього року Кабмін створить Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України і забезпечить його функціонування.


Таке завдання уряду передбачено рішенням Ради національної безпеки і оборони України щодо посилення заходів з кібербезпеки держави, введеного в дію Президентом України, передає «Закон і Бізнес».

Указом Президента від 30.08.2017 №254/2017 введено в дію рішення РНБОУ від 10.07.2017 «Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року «Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації», введеного в дію Указом Президента України від 13 лютого 2017 року № 32».

Кабміну доручено протягом 2017 року:

забезпечити фінансування витрат на проектування захищеного центру обробки даних для розміщення державних електронних інформаційних ресурсів;

вжити заходів щодо створення Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України і забезпечення його функціонування;

забезпечити безумовне виконання державними органами законодавства в сфері технічного захисту інформації, а також оперативно реагувати у встановленому порядку на виявлені порушення.

Зокрема, уряд заборонить держорганам і організаціям держсектора закуповувати послуги з доступу до мережі Інтернет у операторів телекомунікацій, у яких відсутні документи, що підтверджують відповідність системи захисту інформації встановленим вимогам у сфері захисту інформації.

Не залишено без уваги і банківський сектор: Нацбанку рекомендовано вжити заходів, спрямованих на вдосконалення кіберзахисту системно важливих банків.

Органом, відповідальним за збереження резервних копій інформації та відомостей державних електронних інформресурсів, буде Держспецзв'язку.

Закон і Бізнес