Закон і Бізнес


Заробітчани на Майні

Чи потрібна українському студентові віза для роботи в Німеччині та як її отримати?


Дозвіл на роботу в Німеччині видається для конкретного місця роботи.

№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
КСЕНІЯ САФРОНОВА, DW
15236

Віза для роботи в Німеччині — документ, який оформляється в кілька етапів. А що робити випускнику, який недавно закінчив німецький вуз і хоче залишитися в Німеччині? DW звернулася до відомства у справах іноземців у Франкфурті-на-Майні, щоб розібратися в тонкощах отримання робочої візи.


Чи потрібна робоча віза для стажування?

Якщо практика в Німеччині триватиме не більше 90 днів, потрібно оформити не робочу, а шенгенську візу для ділового відвідування (Geschäftsvisum). Подати заяву слід до початку поїздки в дипломатичному представництві Німеччини в країні свого громадянства.

З 1 серпня 2017 року діє нове правило, завдяки якому студенти та випускники неєвропейських вузів можуть пройти практику в країнах ЄС тривалістю до 6 місяців. У такому випадку віза теж оформляється заздалегідь на батьківщині студента.

Крім того, робоча віза не потрібна, якщо ви будете стажуватися за стипендіями Єврокомісії, трудитися в якості студента-іноземця під час канікул або проходити практику в рамках програм молодіжного обміну, тривалістю не більше 3 місяців.

Повний список таких програм можна знайти на сайті міністерства закордонних справ Німеччини.

Як отримати дозвіл на роботу?

Дозвіл на роботу в Німеччині видається для конкретного місця роботи. Це означає, що спочатку заявник подає документи, включаючи трудовий договір, в посольство або консульство на території своєї країни. Потім дипломатичне відомство відправляє запит до Німеччини, де і оформляється дозвіл на роботу.

Зазвичай рішення приймає Агентство з праці (Bundesagentur für Arbeit), іноді цей документ видає Відомство у справах іноземців (Ausländeramt). У разі позитивної відповіді заявник отримує національну візу з дозволом на роботу в ФРН. У Німеччині з такою візою потрібно звернутися в службу у справах іноземців для оформлення дозволу на перебування (Aufenthaltserlaubnis).

З картою поляка віза не потрібна?

Якщо у вас є так звана "карта поляка", яка дає право працювати на території Польщі, або дозвіл на перебування в іншій країні ЄС, для трудової діяльності в Німеччині все одно буде потрібно окрема віза.

Наприклад, якщо у вас є постійний вид на проживання (Niederlassungserlaubnis) у Франції або Італії, але ви хочете працювати на території ФРН, все одно доведеться оформляти робочу візу для Німеччини. Для цього потрібно виїхати з Європи і подати заяву на візу в консульстві або посольстві ФРН.

Інші умови у власників безстрокового дозволу на перебування в країнах Євросоюзу (Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EU) - вони можуть відразу приїхати до Німеччини і запросити робочу візу.

Після закінчення вузу можна залишитися в Німеччині?

Випускники німецьких вузів відразу після закінчення університету можуть подати документи на дозвіл на перебування для пошуку роботи (Aufenthaltserlaubnis zur Arbeitsplatzsuche). Це правило діє як для бакалаврів, так і для магістрантів.

Така віза дає право шукати робоче місце до 18 місяців. Документ видається тільки в тому випадку, якщо до цього в Німеччині у вас була студентська віза (Aufenthaltserlaubnis zum Studium).

Українці можуть працювати без візи?

З 11 червня 2017 року громадяни України, які мають біометричний паспорт, можуть подорожувати країнами Шенгенської зони без візи. Однак це не означає, що і працювати в Європі їм тепер можна без робочої візи і дозволу.

Українці можуть приїжджати в Німеччину як туристи, відвідувати друзів і родичів, здійснювати ділові поїздки не більше ніж на 90 днів за півроку. Але це не дає право на працевлаштування.