Закон і Бізнес


Спритність цифр і ніякого скорочення

або Як після «модельного трюку» ДСАУ в храмах Феміди замість 700 суддівських крісел зникло майже 1,5 тисячі


*За даними опитування, проведеного в групах «Працівники апарату судів», «Судді України» в мережі Фейсбук.

№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
12003

Одним помахом рук Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації зменшилася штатна чисельність володарів мантій. «Скороченню підлягає тільки 732 посади, і здебільшого — за рахунок непрацюючих судів у Криму, Донецькій та Луганській областях», — заспокоюють законників представники органів судової влади. Але це всьогона-всього «числова ілюзія». Адже насправді завдяки «вправним розрахункам» із храмів Феміди зникло значно більше суддівських крісел. І втрат зазнали суди чи не в кожному регіоні.


Гра з цифрами

Невдовзі кількість вакансій у храмах Феміди зменшиться. Тому можна припустити, що кадровий голод стане не таким відчутним. Утім, претендентам на вільні посади не варто радіти й підбирати місця в тому чи іншому суді. Адже «кадрового дива» не станеться: ніхто поки що не збирається оголошувати конкурси на зайняття вакансій.

Представники органів судової влади знайшли незвичний вихід із ситуації — скоротили кількість посад у судах. Таким чином, зменшився кадровий голод у системі. Однак ДСАУ та ВРП, які «унормовували» штатну чисельність, не зізнаються, що ставили саме таку мету.

Так, судова адміністрація давно заявляла про необхідність затвердження модельної кількості законників. Під час підготовки бюджетного запиту на 2017—2019 роки вона порахувала: щоб розглянути всі справи в місцевих та апеляційних установах, вистачить 7459 осіб.

Але згодом ДСАУ відійшла від цього числа, запропонувавши ВРП погодитися з тим, що 7235 володарів мантій буде достатньо. Рада з адміністрацією не сперечалася. І вже 8 серпня з’явилися три накази голови судової адміністрації про визначення кількості служителів Феміди в адміністративних, господарських та загальних судах (набудуть чинності 1 вересня).

Багатьох цікавить, у результаті яких підрахунків ДСАУ отримала таке оптимальне, на її думку, число? Як виявилося, методологія проста: потрібно поділити заплановану кількість вирішених справ на показник «Модельне навантаження на суддю». Останній становить 183 справи на рік на одного володаря мантії. До речі, цей показник не дає спокою законникам: таку кількість справ деякі з них розглядають щомісяця, а не протягом року.

То звідки ж узявся такий норматив? У бюджетному запиті ДСАУ зазначається: заплановано, що у 2017-му вирішених справ буде 1,35 млн. Погодьтеся, якось підозріло виглядає це число. Адже, якщо вірити статистичним даним, щороку всі суди розглядають щонайменше 3 млн справ. Утім, дехто пропускає повз вуха ключове слово: 3 млн справ і … матеріалів. Порівнявши цифри в бюджетному запиті ДСАУ та статистичних даних щодо діяльності Феміди за минулі роки, можна дійти висновку: кількість справ, указана в графі «Вирішені справи» в першому документі, майже збігається з чисельністю ухвалених судами рішень, оприлюдненою в другому.

Наприклад, у запиті йдеться про те, що в 2015-му храми Феміди впоралися з розглядом 1,61 млн справ, а в підсумках роботи системи: кількість ухвалених вердиктів місцевими судами та скасованих і змінених рішень — майже 1,62 млн. Ось така гра з цифрами дозволяє вийти на результат у 183 справи. При цьому розгляд володарями мантій інших матеріалів, витрачений на це час, напевно, не враховуються. Звідси така штатна чисельність законників.

Ілюзія обману

«Запропонована кількість суддів дасть змогу врегулювати навантаження та не призведе до скорочення посад працюючих суддів», — пообіцяла судова адміністрація. Звичайно, звільняти нікого не збираються. Втім, стосовно навантаження спірне питання. Провівши опитування серед правників, «ЗіБ» з’ясував: більшість респондентів вважає, що скорочення призведе до зростання навантаження на володарів мантій, кадрових проблем. Тільки 2% з оптимізмом дивляться в майбутнє: на їхню думку, зміни уможливлять вирівнювання навантаження.

То скількох крісел недорахуються в судах у перший день осені? «Загалом підлягають скороченню 732 посади», — запевняла член ВРП Наталя Волковицька під час засідання, на якому розглядалася пропозиція ДСАУ. Однак, як виявилося, це число принаймні вдвічі більше.

Щоб з’ясувати це, довелося докласти певних зусиль. Так, чимало часу зайняли пошуки головного числа — загальної кількості представників місцевих та апеляційних інституцій. Здавалося б, вдаючись до нехитрої математичної дії, тобто додавши до 7235 штатних одиниць 732 скорочені, можна отримати загальну кількість служителів Феміди — 7967.

Але це було б надто просто. Тож підемо складнішим шляхом. А з труднощами довелося стикнутися вже із самого початку пошуків завітного числа. Виявилося, що знайти в нормативно-правовій базі ДСАУ накази про визначення штатної чисельності законників зі змінами, внесеними до них, нереально. Бо таких «узагальнюючих документів» на офіційному сайті судової адміністрації немає.

Вдалося знайти накази-першоджерела, якими встановлювалася кількість суддів, та понад десяток актів, котрими до них уносилися зміни. Після аналізу всіх метаморфоз, що відбувалися зі штатною чисельністю в судах (одним додавалися посади, в інших — віднімалися), на горизонті вималювалося розшукуване число. Так, у місцевих та апеляційних судах нараховується 8673 крісла. Погодьтеся, це число суттєво відрізняється від 7967. І якщо в системі залишається 7235 посад, то виходить, що буде скорочено аж 1438.

Секрет «кадрового фокусу»

Представники органів судової влади заспокоювали: здебільшого зайві крісла зникнуть з непрацюючих судів Криму, Донецької та Луганської областей. Утім, як з’ясувалося, все не зовсім так, як розповідають у ДСАУ та ВРП. Так, у кримських храмах Феміди ліквідовано 255 посад. Кількість судів у Донецькій та Луганській областях зменшилася з 87 до 37. У результаті зникло 446 штатних одиниць. Загалом за рахунок храмів Феміди півострова та двох східних регіонів була скорочена 701 посада, а ще 737 — у працюючих судах.

Найбільші втрати помічені на «апеляційному фронті». Так, в апеляційних загальних судах стало на 390 штатних одиниць менше, в апеляційних адміністративних — на 89, а в апеляційних господарських — на 48. У Вінницькому апеляційному адмінсуді з 39 посад залишиться 21. За останніми даними, в установі працюють 19 володарів мантій, тобто з 1 вересня тут не вистачатиме всього-на-всього 9,5% штатної чисельності суддів. Сьогодні кадровий голод — на рівні 51,3%.

Що стосується місцевих судів, то з 1 вересня «господарники» недорахуються 91 крісла, «загальники» — 70, «адміністративники» — 49. У Господарському суді Сумської області кануть у Лету 7 крісел, у Господарському суді Чернігівської області — 6. У результаті «модельного трюку» в місцевих судах Черкащини зникне 11 крісел, Сумщини — 8, Вінниччини та Миколаївщини — по 7.

Майже недоторканними залишилися храми Феміди Одещини. Так, жодних змін не відбудеться в Одеському окружному та Одеському апеляційному адмінсудах та Господарському суді Одеської області. З 33 місцевих судів регіону тільки в одному буде скорочена одна посада. А ось Одеському апеляційному господарському суду доведеться розпрощатися з 11 кріслами.

Прикметно, що є установи, в яких посад ніхто не забирав, їх, навпаки, побільшало. Так, у Господарському суді м.Києва додалося 10 нових крісел, у Дарницькому районному суді м.Києва — одне. Інші столичні інституції поповнення не отримали. Чого не скажеш, приміром, про м.Харків. З дев’яти районних судів додаткові одиниці з’явилися в чотирьох: Дзержинському та Московському — по 2 нових крісла, Орджонікідзевському та Фрунзенському — по одному.

На думку експертів, завдяки спритним прийомам, маніпулюванню числами ДСАУ та ВРП удалося створити ілюзію несуттєвого та безболісного скорочення штатних одиниць. Утім, секрет «кадрового фокусу», в результаті якого зникло майже 1,5 тис. суддівських крісел, удалося розкрити. Напевно, чи не кожен суд відчує на собі, якими ж будуть наслідки «числових трюків».

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Олександра ЖУКОВСЬКА,
суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області:

— Фактично після скорочення посад суддів кадровий голод у нашій судовій системі зменшився. Наприклад, у моєму невеличкому міськрайонному судді із 8 штатних одиниць залишилося 7. Тепер заповнюваність штату зросла з 37 до 43%.

На сайті Вищої ради правосуддя зазначається: «Запропонована кількість суддів дасть можливість урегулювати навантаження та не призведе до скорочення посад працюючих суддів». Згодна з тим, що зараз скорочення не призведе до звільнення працюючих суддів, адже їх катастрофічно не вистачає. Але хіба скорочення (а не перерозподіл одиниць) здатне вирівняти навантаження по системі? Дуже сумніваюсь. Але точно зекономить бюджетні кошти.

Що стосується навантаження, то погодьтеся: 183 справи на одного суддю на рік — це як міраж чи нездійсненна мрія. Для порівняння подивилася свої статистичні дані за І півріччя 2017-го. Так, за цей час я розглянула 22 кримінальні справи, 154 цивільні, 35 адміністративних, 129 справ про адміністративні правопорушення, 228 матеріалів і подань (як слідчий суддя, скарги на дії ДВС, звільнення від кримінальної відповідальності чи умовно-дострокове тощо). Всього 568 справ. То за рік, якщо вистачить здоров’я в такому ж темпі працювати, буде 1100—1200 справ. Це означає, що сьогодні навантаження на мене — суддю невеличкого міськрайонного суду — у 6—6,5 раза більше, ніж мало б бути за ідеальних умов. Уявляю, яка ситуація у столичних судах, де навантаження зазвичай більше.