Закон і Бізнес


Суддя-спікер ОАСК Богдан Санін:

«183 справи на рік — гарне число, проте в нас дані геть інші»


Богдан Санін: «183 справи на рік — гарне число, проте в нас дані геть інші»

№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
111742

Окружний адміністративний суд м.Києва — одна з установ, в якій зменшилася кількість суддівських крісел. Хоча, напевно, зважаючи на те навантаження, яке мають столичні володарі мантій, логічніше було б додати ОАСК кілька штатних одиниць. «ЗіБ» поцікавився в судді-спікера установи Богдана САНІНА, якими можуть бути наслідки зменшення штатної чисельності служителів Феміди в ОАСК.


— Богдане Володимировичу, як позначиться скорочення кількості штатних одиниць на роботі ОАСК?

— Мінус дві штатні одиниці суддів. Саме на стільки зменшилася штатна чисельність суддів ОАСК після 27 липня 2017 року, коли Вища рада правосуддя ухвалила рішення про погодження кількості суддів у місцевих та апеляційних судах. У результаті з 51 судді залишилося 49. Насправді в проекті Державної судової адміністрації пропонувалося збільшити кількість суддів, однак нині дійшли згоди щодо необхідності зменшення штату на дві одиниці (зараз вони вакантні) з метою економії бюджетних коштів.

Ситуація в суді критична не через зменшення штатної кількості суддів, а через те, що більш як половина суддів не мають повноважень здійснювати правосуддя.

— Хотілося б почути конкретну кількість володарів мантій, які можуть розглядати справи? Скільки справ у середньому розглядає один суддя? Скільки справ щомісяця надходить до нього?

— Із 49 суддів тільки 17 мають повноваження здійснювати правосуддя. До речі, із цих 17 шестеро отримали безстроковий статус лише у квітні 2017 року. Загалом ВРП дала рекомендації для обрання безстроково 21 судді ОАСК, однак вони не приступили до виконання повноважень з тієї причини, що Президент ще не видав відповідного указу.

Сьогодні деякі судді призначають перші судові засідання вже на 2018 рік. Але іншого виходу вони не мають. Як їм фізично встигнути впоратися з таким обсягом роботи? Адже в одного судді в провадженні перебуває понад 1800 справ, а щомісяця він отримує в середньому майже 150.

Незважаючи на всі ці обставини, судді намагаються розглядати позови протягом розумного строку. Окремі судді призначають до розгляду понад 30 справ на день.

— Скільки нині вакансій в ОАСК? Якщо всі вони будуть заповнені, то чи можна очікувати, що тоді вдасться досягти ідеального навантаження, яке розрахувала ДСАУ: 183 справи на рік на одного служителя Феміди?

— Сьогодні жодної вакансії в суді немає. 183 справи на рік на одного суддю — гарне число, проте в нас дані геть інші. Так, у 2016 році середнє місячне навантаження на суддю становило 157 справ, а у 2015-му — 147. Станом на 1.08.2017 до суду вже надійшло майже 10000 нових справ. І це не враховуючи справ, які повертаються на новий розгляд; справ, щодо яких надходять окремі клопотання/заяви (за нововиявленими обставинами, клопотання про забезпечення доказів тощо).