Закон і Бізнес


Загрози ззовні та зсередини

РАУ порадила, як адвокатам захищатися від свавілля слідчих та незаконних дій колег


№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
7517

Під час чергового засідання Ради адвокатів України, що проходило в м.Яремчі Івано-Франківської області, розглядалися різнопланові питання. Йшлося про захист гарантій професійної діяльності від посягань з боку правоохоронців. Обговорювались і загрози, що виникають для столичних адвокатів через тривалий конфлікт із колишнім керівництвом місцевої РА.


Реагування на обшуки

Розповідаючи про діяльність Національної асоціації адвокатів України, голова НААУ та РАУ Лідія Ізовітова насамперед акцентувала увагу на заходах щодо посилення протидії порушенням прав захисників з боку силовиків. Л.Ізовітова зауважила, що НААУ та її профільний комітет реагують на порушення у формі звернень до керівництва правоохоронних органів та держави, а також міжнародних організацій. Такі звернення вже направлені за рішенням звітно-виборного з’їзду. Не залишається без дій у відповідь кожний факт порушення професійних прав колег.

Очевидно, що тільки  зусиль центрального органу самоврядування недостатньо. Зокрема, місцеві ради мають у більш жорсткій формі вимагати дотримання процесуальних вимог до слідчих дій стосовно адвокатів.

Так, у разі неповідомлення про проведення обшуків у адвокатів необхідно оскаржувати законність і результати проведених таких слідчих дій. У разі вилучення адвокатських досьє потрібно звертатися до слідчих суддів та наполягати на відкритті проваджень із приводу таких порушень Кримінального процесуального кодексу й закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Саме такі рекомендації були схвалені комітетом захисту прав адвокатів та адвокатської діяльності НААУ й будуть скеровані в регіони.

Битва за Київ

Далі РАУ розглянула результати роботи тимчасової спеціальної комісії з перевірки діяльності органів адвокатського самоврядування м.Києва. «Комісія працює тривалий час, і вже важко перерахувати кількість порушень, які виявлені в діяльності органів адвокатського самоврядування столиці», — констатувала голова НААУ та РАУ.

Голова Ради адвокатів м.Києва Петро Рябенко, коментуючи своє звернення до РАУ, застеріг від того, щоб проблеми, які виникли в столиці, «експортували» й таким чином підривали роботу будь-якого іншого органу самоврядування. «27 квітня відбулася конференція, де було обрано 41 делегата на з’їзд, проте І.Рафальська та інші адвокати сформували свій протокол. На його підставі внесено зміни до державного реєстру щодо керівництва РА м.Києва. Хоча рішення конференції адвокатів від 8 жовтня ніхто не відміняв, з’являється новий протокол. По суті, йдеться про підробку документів», — поінформував П.Рябенко. Він попросив дати правову оцінку подіям та звернутися до правоохоронних органів.

Член РАУ Сергій Осика, який працює у складі комісії, запропонував направити звернення до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій. На його думку, йдеться про свідоме систематичне блокування роботи легітимних органів адвокатського самоврядування.

«Це межує з таким проступком, який тягне за собою позбавлення адвокатського свідоцтва. Через їхню псевдодіяльність страждають інші адвокати, які були втягнуті в ці розбірки. Це порушує Правила адвокатської етики та не може бути сумісним з адвокатською діяльністю, — наголосив він і додав: — З метою наведення порядку мають прийматися й непопулярні рішення».

Ірина Мнішенко, яка також входить до складу спецкомісії РАУ, заявила, що на ситуацію, яка виникла в столиці, має однозначно бути реакція, а наслідком може бути притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Л.Ізовітова зауважила: оскільки вказані адвокати позиціонують себе як керівники органу адвокатського самоврядування, звернення має бути спрямовано до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, а розгляд питання скерований до іншого регіону, щоб дотриматися об’єктивності.

Привласнений реєстр

Крім того, для інформування з приводу ситуації в столиці кожен член РАУ направить пакет матеріалів до правоохоронних органів і судів свого регіону. Таке рішення ухвалили одноголосно.

Річ у тім, що до ради надходять численні звернення від силовиків з приводу витягів з реєстру адвокатів, які надає І.Рафальська. «Не всі в правоохоронних органах і навіть не всі адвокати розуміють, що колишня голова РА м.Києва веде власний реєстр», — повідомила Л.Ізовітова.

Водночас використання такого незаконного витягу з нелегітимного реєстру в суді здатне призвести до скасування рішення або обмежити можливості захисника для участі в процесі. Аби цього не сталося, РАУ підготувала відповідні роз’яснення, які будуть направлені в усі регіони.

Напрями розвитку

Завершували дводенне засідання організаційні питання. За поданням комітету з міжнародних зв’язків рада створила 3 нові представництва НААУ за кордоном. Так, представництво в Лісабоні (Португалія) очолив Віктор Архіпов, у Празі (Чехія) — Віктор Іляшович, у Мадриді (Іспанія) — Лілія Миколаїв.

При асоціації створено й новий комітет — медичного та фармацевтичного права та біоетики. Як зазначено в рішенні, цей підрозділ створений для розвитку практики медичного й фармацевтичного права, правових основ біоетики, забезпечення ефективного захисту прав людини у сфері охорони здоров’я. Очолила його завідувач кафедри медичного права Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Ірина Сенюта.

«Ми розуміємо важливість цього комітету сьогодні. Адвокати висловили зацікавленість тими проектами, які вами були реалізовані, і ні в кого немає сумніву в тому, що цей комітет потрібен», — сказала Л.Ізовітова.

Новим ректором Вищої школи адвокатури призначили Ярослава Зейкана. Проректором з організаційно-методичної роботи стала голова Центру досліджень адвокатури і права Ірина Василик, проректором з наукової роботи — голова комітету експертного забезпечення адвокатської діяльності НААУ Віолетта Федчишина.

РАУ прийняла заяви про звільнення: від Олександра Святоцького — з посади ректора, а від Руслана Стефанчука — з посади проректора з наукової роботи.

***

Як повідомили «ЗіБ» у секретаріаті НААУ, наступне засідання ради заплановане на другу половину вересня. На ньому, ймовірно розглядатиметься й звіт робочої групи, яка була створена для з’ясування ситуації, що склалася в Рівненській області. Адже наразі не отримано пояснень від очільника місцевої РА Павла Луцюка, а на засідання РАУ він не з’явився.