Закон і Бізнес


Мадам, вас не обирали!


№32-33 (1330-1331) 14.08—31.08.2017
4650

Спроби глави держави Еммануеля Макрона наділити свою дружину Бриджит офіційним статусом першої леді зіткнулися з упертим опором громадськості.


Відповідну петицію із засудженням цієї ініціативи підписало понад 190 тис. чоловік. У зверненні, автором якого виступив художник Тьєррі-Поль Валетт, заявлено, що немає ніяких підстав для того, щоб дружина гаранта отримувала гроші з державної скарбниці.

Як наголошується в петиції, Б.Макрон уже має команду з трьох помічників, двох секретарів і двох агентів безпеки. Вирішити питання про утримання дружини президента пропонується за допомогою референдуму.

Автор петиції також зазначає, що питання про виділення коштів на такі цілі має особливе значення з огляду на кроки влади, спрямовані на економію, та спроби «моралізації політики». «Ми не можемо погодитися з тим, щоб тоді, коли у Франції прийнятий закон про етику політичного й суспільного життя, дружині президента країни був наданий особливий статус», — підкреслюється у зверненні.

Ще в ході своєї передвиборної кампанії Е.Макрон неодноразово заявляв, що в разі приходу в Єлисейський палац його дружина «відіграватиме суспільну роль», але при цьому «не отримуватиме грошей з казни», нагадує Euronews.

Він також критикував дії своїх попередників, які так і не внесли ясності щодо статусу дружини глави держави. Е.Макрон називав таку позицію «брехливою», пообіцявши із цією ситуацією покінчити вже в перші тижні свого президентства.